A jegybankelnök az állami fizetési toplista élén

Vágólapra másolva!
A közpénzből fizetett állami vezetők közül Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke keresi a legtöbbet, havi 7,4 millió forintot, a második Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke 2,7 millióval. Gyurcsány Ferenc fizetése (1,4 millió forint) nincs az első tízben, és ugyanez vonatkozik a köztársasági elnök szintén 1,4 millió forintos keresetére - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.
Vágólapra másolva!

A lap megjegyzi, a fizetési toplista élén álló Simor András fizetése még így is csak 60 százaléka egy kereskedelmi bank élén álló vezetőnek. Az MNB monetáris tanácsának tagjai is az első tízben találhatóak: a jegybanki testület tagjai havi 2,55 millió forintot kapnak - természetesen bruttó jövedelemként.

Alkotmánybíróként a csúcson

A lap több furcsaságra is felhívja a figyelmet. Egy alkotmánybíró átlagos havi javadalmazása közel kétmillió forint, miközben a Legfelsőbb Bíróság elnöke ennél kevesebbet, 1,6 millió forintot kap. A Legfelsőbb Bíróság bírói - ami általában a bírói pálya csúcsát jelenti - havi egymillió forinttal kapnak kevesebbet az alkotmány őreinél - ahová választás útján kis túlzással bármely jogvégzett hazánkfia bekerülhet, ha neve kedves a parlamenti pártoknak.

Jól fizetnek az ORTT-tagoknak

További elgondolkodtató tény, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület - amely jelenleg épp azzal bíbelődik, hogy eldöntse, közszolgálati tevékenység-e a könnyűzene sugárzása - tagjai ha csak néhány ezer forinttal is, de többet keresnek, mint a legfőbb bírók több évtizednyi szakmai munka után. Szintén az érdekességek közé tartozik, hogy a miniszterelnöki fizetés (havi bruttó 1,4 millió forint) nem fér bele az első tízbe.