Kétszer több pénz kereshető diplomával

Vágólapra másolva!
Magyarországon a 30 év feletti diplomások több mint a dupláját keresik, mint a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők - derül ki a legfejlettebb ipari országokat tömörítő szervezet, az OECD jelentéséből. Arányaiban a legtöbb diplomás Kanadában, Japánban, az USA-ban és Skandináviában van. Magyarországnak 9 százalék a lemaradása az átlaghoz képest.
Vágólapra másolva!

A jelentés rámutat: Magyarországon a 30-44 év közötti egyetemi diplomát szerzettek jövedelmi előnye a középfokú végzettségűekkel szemben 125 százalék, ez a legnagyobb különbség az OECD tagállamok körében. Ráadásul a felsőfokú képesítésűeknek sokkal nagyobb esélyük is van munkát találni, mint azoknak, akik csak érettségiztek. A számok azt mutatják a nemek között is van különbség keresetben. Egy diplomás nő 17 százalékkal keres kevesebbet, mint egy szintén diplomás férfi - írja a Világgazdaság.

Sok a diplomás Skandináviában

Magyarországon a felsőfokú képesítést szerzettek aránya a 25-64 év közöttiek körében 17, addig az OECD-tagállamokban 26 százalék. A fiatalabb korosztályokban (25-34 év) még jelentősebb az elmaradásunk - a magyar 20, illetve az átlag 32 százalék. Arányaiban a legtöbb diplomás Kanadában (46 százalék), Japánban (40), az USA-ban (39), Finnországban (35), Norvégiában (34) és Dániában (33) van.