[origo]
Nyomtatás

Mérnököknek és informatikusoknak áll a világ
2008. március 10., hétfő, 8:04


A foglalkoztatási toplista élén a forgácsoló szakemberek szerepelnek évek óta. A diplomások közül a legkapósabbak a gépészmérnökök, a szoftverfejlesztők és a közgazdászok - áll a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal felmérésében.


A forgácsolókon kívül országszerte sok dolgozót keresnek a feldolgozóiparba, így élelmiszeripari és a könnyűipari szakmákba,  a különböző gépkezelői foglalkozásokra - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal legutóbbi közös felméréséből.

A műszaki és a közgazdász végzettség nyerő

A diplomát igénylő foglalkozások közül leginkább a gépészmérnökök, a szoftverfejlesztők, az informatikusok és a közgazdászok keresettek. A pályakezdő fiatalok közül - hasonlóan a nem pályakezdőkhöz - a legtöbbet forgácsolóként, gyártósori szerelőként, lakatosként, varrónőként alkalmaznák a munkáltatók. A diplomás fiatalok közül a gépész és más mérnökök találhatnak legkönnyebben munkát.

Határozott idejű szerződéssel

A piaci körülményekhez való igazodás miatt a cégek sokszor a rendelésállományuk függvényében határozott idejű szerződéssel vagy alkalmi munkavállalói könyvvel vesznek fel munkavállalókat. Ilyen formában alkalmaznak például gyártósori szerelőket. Erre különféle szakképesítéssel vesznek fel dolgozókat, a gyártósor jellege szerint például lakatost, mechanikai-, finommechanikai-, elektroműszerészt. A tehergépkocsi-vezetők, a szabó- és varrónők, a lakatosok, a hegesztők, a lángvágók, a műanyagfeldolgozók alkalmazása szintén a cégek piaci helyzetének függvénye - mutat rá a felmérés.


(MTI)