Több száz postás veszítheti el állását

Vágólapra másolva!
Több száz postai dolgozó kerül ki idén a Magyar Posta Zrt. kötelékéből, ugyanis több megyében kiszervezik a kisposták működtetését. A postások segítésére munkaerő-piaci program indul - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A kisposták üzemeltetésére vállalkozók és önkormányzatok pályázhatnak első körben Heves, Komárom - Esztergom, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Beregben. Járos László, az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ osztályvezetője a lapnak elmondta: a posta átszervezése miatt állásukat vesztő alkalmazottak mielőbbi munkába helyezését elősegítendő országos munkaerő-piaci programot indítanak.

Járulékkedvezmény, ha menesztett postást vesznek fel

A program júliustól indul és három évig tart. Így az egyes posták működtetési jogát elnyerő vállalkozások csak az elbocsátottak foglalkoztatása esetén juthatnának bér-és járuléktámogatáshoz. Ezen kívül olyan vállalkozásoknak, szervezeteknek is biztosítanak támogatást, amelyek nem postai szolgáltatásban dolgoznak, de volt postai dolgozót szeretnének alkalmazni. Ilyen esetben vállalják a volt postai alkalmazottak átképzését, a foglalkoztatásukhoz pedig szintén bér- és járuléktámogatást biztosítanak.

Vállalkozóvá válási támogatást kaphatnak

Arra a kérdésre, hogy milyen támogatás jár közvetlenül az állásukat vesztett dolgozóknak, az osztályvezető azt válaszolta: támogatni kívánják a vállalkozóvá válásukat, önfoglalkoztatási elképzelésüket és társas vállalkozáshoz való csatlakozásukat. Ehhez egyénenként legfeljebb 3 millió forintos támogatást adnak. Tervezik azt is, hogy a vállalkozóvá válás alatt - a vállalkozás megerősítése céljából - hat hónapig minimálbért folyósítanak.