Havi 1,8 millió lesz az EP-képviselők fizetése

Vágólapra másolva!
A jövő évtől kezdve egységes fizetést kapnak az Európai Parlament (EP) képviselői - közölte csütörtökön egy német honatya. Ingo Friedrich brüsszeli tájékoztatása szerint az EP elnöksége megállapodott az európai képviselők státusával kapcsolatos legfőbb kérdésekben. Ennek részeként elfogadták, hogy 2009-től kezdve egységes havi illetményt kap a 785 képviselő, mégpedig bruttó 7412,69 eurót (mintegy 1,8 millió Ft) havonta. 
Vágólapra másolva!

Egy átmeneti időszakban a képviselők javadalmazása eltérhet a fenti összegtől, és megegyezhet hazájuk nemzeti parlamentjének képviselőiével. Ez azokra az EP-honatyákra vonatkozik, akiket a jövőre esedékes EP-választáson megerősítenek a posztjukon, illetve azokra, akiknek állama törvénybe foglalja a nemzeti és az európai képviselők illetményének egyenlőségét. Ez utóbbi azonban legföljebb 2019-ig maradhat hatályban, utána minden EU-tagállamra kötelező lesz az egységes EP-bértarifa alkalmazása.

Jelenleg jókora eltérések vannak a különböző európai nemzetek EP-képviselőinek a fizetésében. Míg egy osztráknak havi bruttó 8023 euró (1,9 millió forint) jár, addig olasz kollégája havonta több mint 11 ezer eurót kap (2,7 millió forint). A kelet-közép-európai EP-képviselők illetménye pedig jócskán elmarad a most elfogadott 7412 eurós szinttől.