Amszterdam pénzzel is támogatja a prostituáltakat

Vágólapra másolva!
A város önkormányzata a kétéves tervet hirdetett, amelynek keretében félmillió eurós összeggel (közel 118 millió forinttal) mintegy 8000 prostituáltnak kívánnak segítséget nyújtani a szervezett bűnözéssel szemben és támogatni azokat, akik a szakmát akarnak változtatni.
Vágólapra másolva!

"Átláthatóvá szeretnénk tenni ezt a szakmát - hangsúlyozta Marijke Vos, Amszterdam egészségügyi és szociális ügyekért felelős alpolgármestere. A program tájékoztatási kampányt tartalmaz a prostituáltak jogairól és kötelességeiről, valamint az orvosi és pszichológiai ellátáshoz való hozzájutás megkönnyítését, sőt holland nyelvtanfolyamon való részvétel támogatását is.

"Az egyetlen mód, ahogyan ennek a szakmának a munkásait támogatni lehet, az, hogy segítjük őket abban, hogy függetlenek legyenek" - mondta Marijke Vos. Hozzátette: létfontosságú a prostituáltak helyzetének javítása, hogy szabadon választhassanak, és ne kerüljenek embercsempészek karmai közé. Ugyanilyen fontos munkajogi ismereteiket bővíteni és segítséget nyújtani nekik, ha más szakmát akarnak választani.

A programban több önkormányzati és országos intézmény, így a munkaügyi és az adóhivatal, a rendőrség és az egészségügyi intézmények is részt vesznek. A holland főváros a tervvel is harcolni kíván a bűnözés ellen a "legősibb foglalkozás" területén. Ennek keretében zártak be a vöröslámpás negyedben több száz kirakatot is, amelyek bűnözők ellenőrzése alatt álltak.

A prostituáltak jogvédő szervezete üdvözölte a polgármesteri hivatal kezdeményezését. Ez utóbbi 8000 ezerre becsüli a szexmunkások számát, akiknek csak egynegyede ül a kirakatokban. Hollandiában 2000 óta szabályozza törvény a prostitúciót, és az örömlányokat - legyenek önállóak vagy alkalmazottak - munkajog szempontjából hétköznapi munkavállalónak tekintik.