[origo]
Nyomtatás

Januárra megszűnhet az alkalmi munkavállalói könyv
2008. augusztus 6., szerda, 8:18


Várhatóan szeptemberben kerül a parlament elé és - ha elfogadják a módosítást - januártól szűnik meg az alkalmai munkavállalói könyv, amellyel sok visszaélést követtek el a munkáltatók. Januártól elektronikus úton számítógéppel vagy mobiltelefonnal egy központi nyilvántartásba lehet majd bejelenteni a foglalkoztatást. Változhat a teljesítendő közteher mértéke és fizetési módja is - írja a Népszava.


Módosulás lesz abban is, hogy az alkalmazottakat nem korlátoznák az éves alkalmi munkavállalás mennyiségében, akár az év minden napján dolgozhatnak.
A jelenlegi szabályok szerint ugyanis egy évben több munkáltatónál is csak legfeljebb 120 napra helyezkedhetnek el, a magánszemélyek vagy kiemelten közhasznú szervezetek pedig évente összesen 200 napig alkalmazhatják őket. A foglalkoztatóknál viszont fennmaradna a korlátozás, havonta legfeljebb 15, egy évben 90 napra alkalmazhatják ugyanazt az alkalmi munkást.

Sok határozatlan munkaszerződéses járt rosszabbul

A változás legfőbb oka, hogy az ellenőrzések során kiderült, nőtt a visszaélések száma, a foglalkoztatók a határozatlan idejű munkajogviszonyt tömegesen alakították át AM-könyves foglalkoztatássá a kedvezményes járulékfizetés miatt. Míg általában 30 százalékos a járulékfizetési kötelezettség, az alkalmi munkavállalók után 20-22 százalékos a teher.


(jobpilot.hu)