Könnyebb lesz a bevándorlás Németországba

Vágólapra másolva!
A német kormány úgy döntött, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb számban teszi lehetővé szakemberek bevándorlását, hogy enyhítsen a szakemberhiányon. Az évi alsó jövedelmi határ a bevándorló szakemberek esetében eddig 86 400 euró volt, amit 63 600 euróra vittek le.  
Vágólapra másolva!

Az Angela Merkel vezette kormány szerdai ülésén hagyta jóvá az erről szóló törvényjavaslatot, amit még a parlamentnek is el kell fogadnia. Az évi alsó jövedelmi határt a bevándorló szakemberek esetében eddig 86 400 euró volt, ezt vitték le mintegy 20 ezer euróval. Vagyis a jövőben a bevándorlónak azt kell bizonyítania, hogy évi jövedelme eléri a 63 600 eurót. Ez utóbbi összeg a szakmai tapasztalattal rendelkező képzett szakemberek keresetének felel meg. Az új rendelkezés a szándékok szerint a jövő év elejétől lép életbe.

A szakképzetlenek még 2 évig nem jöhetnek

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) becslése szerint az országnak mintegy 20 milliárd eurónyi veszteséget okoz a mérnökök, technikusok hiánya. A német kormány a múlt hónapban döntött több magasan képzett szakember bejutásának könnyítéséről, ugyanakkor a korábbihoz képest két évvel meghosszabbította az új uniós tagországok képzetlen dolgozóira vonatkozó bevándorlási tilalmat.