Visszatérőben a kárpátaljai vendégmunkások

Vágólapra másolva!
Egyre több kárpátaljai vendégmunkás tér vissza a környező országokból. Nagyrészt Kijevbe igyekeznek, ahol sok helyen már versenyképes béreket kínálnak. Még 70 ezerre teszik a más országokban pénzt kereső kárpátaljaiak számát, akiknek csak 2 százaléka dolgozik legálisan.  
Vágólapra másolva!

A korábban Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban dolgozó kárpátaljai vendégmunkások immár Ukrajnában keresnek maguknak munkát, közel egyharmaduk az ukrán fővárosban dolgozik, ahol a fizetések nem rosszabbak, mint Európában, közölte Jurij Fuscsics, a Kárpátaljai megyei foglalkoztatási központ igazgatója.

Egyre kevesebben mennek el

A szakember szerint a jelenleg külföldön munkát vállaló mintegy 70 ezer kárpátaljainak mindössze két százaléka dolgozik legálisan. Mint elmondta, az idei év nyolc hónapja során a megyében alig több mint százan kaptak külföldről hivatalos munkavállalási engedélyt.

19 ezer betöltetlen álláshely

Fuscsics azt is közölte, hogy az ukrajnai megyében 400 külföldi állampolgár dolgozik legálisan, de nem kevés a feketén munkát vállaló külhoni sem, az építkezéseken például szlovákokat foglalkoztatnak engedély nélkül. Az 1,3 milliós Kárpátalján egyébként a foglalkoztatottak aránya 59,6 százalék, a hivatalosan nyilvántartott munkanélkülieké 7,1 százalék, miközben 19 ezer álláshely vár betöltésre.