A bankoknál 300 ezer forint az átlagfizetés

Vágólapra másolva!
A pénzügyi szektorban dolgozók havi átlagjövedelme Magyarországon 2008 szeptemberében bruttó 289 ezer forint, a jelenlegi hazai bruttó 191 ezer forint átlagfizetés másfélszerese. A csehországi a pénzintézeteknél dolgozók 309 ezer forintot, Szlovákiában 219 ezer forintot keresnek - derül ki a Merces bérinformációs portál felméréséből.
Vágólapra másolva!

Ha valaki telemarketinges munkatársként szeretne elhelyezkedni egy banknál, havi bruttó 160 ezer forint fizetésre számíthat, banki telefonos operátorként átlagosan bruttó 172 ezer forintot, "Help Desk" munkatársként 196 ezer forintot kereshet. A pénztárosok átlagbére bruttó 167 ezer forint, az ügyfél tanácsadók havi átlagjövedelme pedig 235 ezer forint egy pénzintézetben. A banki ügyfélmenedzserek munkájáért átlagosan havi bruttó 404 ezer forintot fizetnek.
Egy "Back Office" - az ügyfelekkel kapcsolatot nem tartó - munkatárs átlagosan bruttó 235 ezer forintot kap, míg a bankkártya-ügyintézők és a hitelügyintézők az országos átlagjövedelem szintjének megfelelő összegért segítik az ügyfeleket, havi bruttó 193 ezer, illetve 194 ezer forintért.

Banki programozóként havi 500 ezer forint

Egy fiókigazgató havi bruttó 540 ezer forintért felel a pénzintézeti fiók működéséért. Egy termékmenedzser a felmérésben részt vevők adatai alapján átlagosan havi 477 ezer forintért dolgozik, nagyjából annyiért, mint egy kockázatelemző, aki az átlag szerint 480 ezer forintot kap.

A banki informatikai területen dolgozók közül egy hálózati adminisztrátor bére 300 ezer, egy programozóé átlagosan havi bruttó 485 ezer forint, a banki IT tanácsadóké havi 633 ezer forint. Az IT projekt menedzserek és IT specialisták tudását még jobban megbecsülik: havi bruttó 774 ezer forintot is kereshetnek.

A fiókvezetők alapbére a 800 ezerhez közelít

Az előbbiek átlagbére megelőzi a bankszektorban dolgozó gazdasági/pénzügyi vezetők átlagát: egy pénzügyi, vagy gazdasági igazgató átlagbére ugyanis 761 ezer forint a Merces felmérése szerint. Egy főkönyvelő átlagosan bruttó 393 ezer forintért, egy pénzügyi elemző 380 ezer forintért látja el feladatkörét. Marketing menedzserként 467 ezer forintot lehet keresni a szektorban, ha az átlaghoz igazítják a bért. A banki emberi erőforrás munkatársak közül a kiválasztási specialisták átlagosan 388 ezer forint bruttó jövedelemmel számolhatnak, a HR-menedzserek átlaga valamivel 500 ezer forint felett van. Egy ügyvezető igazgatói pozícióban dolgozó bankár havonta átlagosan 989 ezer forintot keres, ami mintegy 3,5-szerese a szektorban dolgozók átlagjövedelmének.