Átlag alatt keresnek a szakmunkások

Vágólapra másolva!
Mintegy 20-24 százalékkal maradnak el a szakmunkásjövedelmek a jelenlegi magyarországi havi bruttó 191 ezer forintos átlagkeresetektől. Egy érettségizett szakmunkás bruttó 152 ezer, míg egy érettségi nélküli 146 ezer forintot keres - derült ki a Merces októberben végzett internetes felméréséből.
Vágólapra másolva!

A 65 szakmát felölelő vizsgálat összesített eredményei szerint: a szakmunkások jövedelemátlaga - az érettségizettek esetében 152 ezer forint, az érettségivel nem rendelkezőké 146 ezer forint - mintegy 20, illetve 24 százalékkal elmarad a jelenlegi magyarországi havi bruttó 191 ezer forint átlagjövedelemtől. A kutatók kíváncsiak voltak az érettségi értékére is az egyes szakmákban. Azt tapasztalták, hogy kevés olyan foglalkozás van, amelyben jelentősen jobb jövedelmi lehetőségekre számíthat az, aki érettségivel is rendelkezik.

Nincs nagy bérkülönbség munkatapasztalat szerint

Nem mondható el az sem a felmérés szerint, hogy a munkatapasztalatot, a szakmában eltöltött évek számát elismernék a fizetésekkel: a kezdők (egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkezők) átlagbére 122 ezer forint, míg az egy szakmában több mint 10 évet eltöltött szakemberek átlagbére 145 ezer forint. A 18-25 év közöttiek átlagbére havi bruttó 123 ezer forint, míg a nyugdíj előtt állóké (46-60 év közötti kategóriát figyelembe véve) 145 ezer forintos átlagot ér el.