Vágólapra másolva!
Csaknem két évtizede nem mért ütemben emelkedett a munkanélküliek száma az Egyesült Királyságban. A reálbér csökkenőben, a 2004 óta érkezett kelet-európai vendégmunkások fele pedig már hazament.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal szerdai közleménye szerint augusztus végén 1,79 millió volt a bejegyezett állástalanok száma, 164 ezerrel több, mint a nyár elején. Ez a legnagyobb háromhavi növekedés 1991 óta. A hivatalosan kimutatott munkanélküliségi arány a júniusi 5,2 százalékról 5,7 százalékra emelkedett augusztusig: a növekedés üteme 1991 óta a leggyorsabb volt, az 5,7 százalék pedig nyolcéves rekord.

Zsugorodnak a fizetések

Az éves összevetésű nominális átlagjövedelem-emelkedés 3,4 százalékos volt, öt éve a legalacsonyabb ütemű. A bérnövekedés már a vizsgált három hónapban is elmaradt a teljes kosárra számolt éves inflációtól.
A brit gazdaság hirtelen megtorpanása alaposan kedvét szegte a korábban tömegesen érkező kelet-európai munkavállalóknak.

70 százalékkal kevesebb keleti álláskereső

Munkaközvetítő ügynökségek, valamint a brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NFU) szakértői a sajtónak nemrégiben arról számoltak be, hogy az utóbbi hónapokban 70 százalékkal zuhant a Nagy-Britanniában munkát vállalni hajlandó kelet-európai EU-állampolgárok száma.

A kelet-európaiak tömeges bevándorlási folyamatának hirtelen megtörését, sőt visszafordulását független londoni elemzők is jó ideje jelzik. Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet már a nyár elején közölte, hogy felmérése szerint a 2004-es EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkezett 800 ezer kelet-európai fele hazament, és ezzel együtt meredeken csökken az újonnan érkezők száma.