Szinte eltűntek a romániai vendégmunkások Magyarországról

Vágólapra másolva!
Míg tavaly ősszel 30 ezer román és bolgár vendégmunkás dolgozott Magyarországon, addig idén szeptemberben már alig 10 ezer. Emellett a Magyarországon külföldieknek kiadott új munkavállalási engedélyek és munkaviszony-létesítések száma 25 százalékkal csökkent - olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatójában, melyet az Országgyűlés illetékes albizottsága egyhangúlag elfogadott.
Vágólapra másolva!

A tanulmányban megjegyzik: mióta Románia és Bulgária csatlakozott az Európai Unióhoz, a regionális munkaügyi központok egyetlen alkalommal sem számoltak be olyan foglalkoztatottsági feszültségről, amelyet a külföldiek jelenléte okozott volna. A külföldiek foglalkoztatása második éve mutat csökkenő tendenciát Magyarországon - olvasható a tájékoztatóban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján a Magyarországon külföldieknek kiadott új engedélyek és munkaviszony-létesítések száma 25 százalékkal csökkent, miközben az országban dolgozó külföldiek összlétszáma 30 százalékkal esett vissza.

Várhatóan sok román visszatér Nyugatról

Az Európai Unió tagállamaiba érkező román és bolgár munkavállalók száma 2007 harmadik negyedévében tetőzött, a pénzügyi válság hatásai miatt azonban az Európai Bizottság azt jósolja, hogy a külföldi munkavállalók vissza fognak térni saját országaikba.

A jelentést az Országgyűlés foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi bizottságának európai ügyekkel foglalkozó albizottsága egyhangúlag fogadott el hétfőn a parlamentben. Czomba Sándor (Fidesz) elmondta: a minisztérium tájékoztatója igazolja, hogy felesleges volt a román és a bolgár munkavállalók tömeges magyarországi megjelenésétől tartani. Kiss Ferenc (MSZP) megszólalásában komolyan megfontolandónak nevezte a magyar munkaerőpiac megnyitását a román és bolgár munkavállalók előtt.