[origo]
Nyomtatás

Munkahelyekbe kerülhet a minimálbér emelése
2008. december 16., kedd, 8:11


Ugyan pénteken megegyezés született az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a jövő évi béremelési ajánlásról, két munkaadói szervezet közölte, nem ért egyet a 3-5 százalék közötti emeléssel, 0-3 százalékot tart reálisnak. A 71 500 forintra emelt minimálbérre pedig vélhetően több cég elbocsátással válaszol.


A Napi Gazdaságnak több dunántúli cég megkeresése után sem sikerült olyat találnia, ahol a jövő évi 71 500 forintra történő minimálbér-emelés ne párosulna várhatóan létszámleépítéssel, illetve a munkaidő csökkentésével. A vállalatvezetők döntő többsége szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben - amikor szinte mindenki a munkahelyek megtartásáért küzd - a befektetők számára sem jó üzenet béremelésről beszélni.

Tegnap két nagy munkaadói szervezet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közölte: nem értenek egyet a jövő évre kialkudott 3-5 százalékos bruttó béremeléssel, e helyett 0-3 százalékot javasolnak - áll a Világgazdaság összeállításában.

Nem bírnának el reálbér-emelést

A két szervezet ugyan már a pénteken aláírt dokumentum záradékában is kifejezte, hogy nem ért egyet a benne foglaltakkal, de saját bérajánlásával csak ma állt elő. A szakszervezetek példátlannak tartják a munkaadók magatartását.

A munkáltatók lépésüket azzal indokolták, hogy a tárgyalások során figyelembe vettnél várhatóan kisebb lesz az infláció, így a megállapodásban rögzített béremelés jelentős reálkereset-növekedést eredményezne. Ellenben nagyobb gazdasági visszaesésre lehet számítani.


(jobpilot.hu)