[origo]
Nyomtatás

Sok pénz megspórolható a jó szakválasztással
2009. január 28., szerda, 11:20


Már három hét sincs hátra a felsőoktatási felvételi véglegesítéséig, ugyanis a jelentkezési lapokat legkésőbb február 16-án fel kell adnia annak, aki szeptembertől egyetemen vagy főiskolán szeretne tanulni. A tavalyi adatokból kiderül: a szakválasztásnál a fiatalok csak részben veszik figyelembe a piac elvárásait. Ugyan a legnépszerűbb szakok között szerepel a gazdálkodás, a turizmus-vendéglátás, ám ugyancsak töretlen a népszerűsége a nehéz elhelyezkedéssel kecsegtető kommunikációnak.


A leendő diplomások csak részben tartják szem előtt az álláspiac elvárásait - ezt mutatják a 2008-as felvételi jelentkezési adatok. Tavaly például a piacképes turizmus-vendéglátás és gazdálkodás-menedzsment szakok voltak a szakok 20-as toplistájának éllovasai. A munkaadók szempontjából örömteli, hogy az élmezőnyben található a mérnök-informatikus szak (4. hely); valamivel hátrább, ám még bőven a húszban végeztek a gépész- (10. hely) és a villamosmérnök (13.) és a programtervező informatikus (15.) szakok.

Média, PR, marketing: továbbra is divatban

Az érem másik oldala a kommunikáció-médiatudomány, amely a harmadik helyen végzett az Országos Felsőoktatási Információs Központ statisztikája szerint. Ugyancsak a húszban találhatóak olyan kis frissdiplomás létszámot felvevő területek mint a pszichológia (6.), a történelem (18.) vagy a szabad bölcsészet (19.).

A divat alapján történő választást a média és az oktatási intézmények számlájára írja Katona Izabella, a Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője. "A különböző tévésorozatokban a média, a PR, a marketing területén tevékenykedőket, a jogászokat gyakran mutatják impozáns környezetben, elegánsan öltözve. Azt sugallják, hogy kevés munkával, könnyedén keresnek elképesztően sok pénzt. Eközben az oktatási intézmények sem segítenek túl sokat nekik a pályaválasztásban - így persze nem csoda, ha a fiatalok fejében teljes a zűrzavar.

Rossz választás: motiválatlanság, kidobott pénz

Hasonló problémákat lát e téren Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó is. Mint tapasztalta, az egyetemre, főiskolára készülők számtalan alkalommal környezeti nyomás - ismerős, szülő, barátok, adott tárgyból szerzett osztályzatok - hatására, megalapozatlan értesülésekre támaszkodva választanak egyetemi, főiskolai kart, szakot, végső soron szakmát. Az eredmény sajnos gyakran motiválatlanság, kedvetlenség, döcögő vagy félbehagyott tanulmányok és rengeteg, ablakon kidobott pénz. Rosszabb esetben egy, a tanulmányait, majd későbbi munkáit ímmel-ámmal végző, megkeseredett munkavállaló. Joó ezért azt tanácsolja: még a jelentkezés előtt járjuk körül alaposan a témát; érdeklődjünk, tájékozódjunk több forrásból. "Ma számtalan információs bázis áll a fiatalok rendelkezésére. Jó iránymutatók lehetnek az internetes állásportálok, - itt végigböngészve a friss hirdetéseket, egyből látni, mely szakmák képviselői keresettek és kiknek tart hosszabb ideig megfelelő állást találniuk. Célszerű a kiszemelt szakmában dolgozó ismerőst is kikérdezni a munkáról, a karrier-pályáról, az elérhető fizetésekről.

Válságos időben a piacképesség a szokásosnál is fontosabb. Vegyük számba, hogy a főiskolán, egyetemen töltött évek (tandíjjal, tananyagokkal, jegyzetekkel, albérlettel együtt) mennyibe kerülnek, és a munkába állástól számítva mennyi időn belül keressük meg a tanulmányokba fektetett összeget. Ha az eredmény kiábrándító, célszerű a szakválasztást átgondolni. Aki nem biztos a dolgában, néha jobb, ha évet halaszt és munkatapasztalatot szerez 1-2 évig."

Nem változtat a válság a keresett szakmákon

Katona Izabella ennek ellenére úgy látja: sem az aktuális helyzet, sem pedig a kibontakozóban lévő gazdasági válság nem fogja jelentősen megváltoztatni a cégek munkaerő-igényét és preferenciáit. Legfeljebb az egyes dolgozók iránti kereslet csökken majd valamelyest. Vagyis az eddig kelendő végzettséget biztosító szakokon diplomázók ezután is könnyen, a piacképtelenebb diplomák (jogász, bölcsész, művelődésszervező, tanító) tulajdonosai pedig a vártnál jóval nehezebben találnak majd munkát az elkövetkezendő években. A szakember szerint viszont továbbra is szép jövő előtt állnak az angolul munkaképes szinten kommunikáló leendő gépész, - és villamosmérnökök, továbbá a termelés, a minőségbiztosítás területén dolgozó mérnökök és az informatikusok, a logisztikusok.

Keresik a könyvelőket, kontrollereket is
 
Bár a válság elbizonytalaníthatja a pénzügyi területen továbbtanulni készülőket, a szakemberek úgy látják, a gazdasági szféra hosszú távon még mindig jó karrierlehetőséget tartogathat.  "Pénzügyi szakemberekre mindig szükség lesz. Mint tapasztaltuk, a cégek az elbocsátások során inkább a kétkezi munkásokra és az egyéb, irodai háttértevékenységeket végző dolgozóikra koncentráltak elsősorban. Ellenben a profi pénzügyeseket, könyvelőket, kontrollereket minden erejükkel igyekeztek megtartani. A pénzügy-számvitel szakokról egyenes út vezethet a pénzügyi vagy könyvelő asszisztensi, majd később a könyvelő, főkönyvelő majd vezető főkönyvelői pozícióig. Pénzügyi-számviteli diplomával nemzetközi ügyfélszolgálati központokban is karriert lehet befutni. Ez utóbbiak ügyfélszolgálatos pozíciói egyébként a nyelveket beszélő bölcsészek, humán végzettségűek számára is kitörési pontot jelenthetnek " - összegezi tapasztalatait Hegymegi Orsolya, a Grafton Recruitment pénzügy-számvitel divíziójának üzletág-vezetője. 

Keveset ér a diploma valódi nyelvtudás nélkül

A későbbi hatékony érvényesüléshez persze ígéretes belépő a diploma, de önmagában nem még garancia a sikeres karrierépítéshez. A cégek favoritjai ugyanis a legalább angolul magas szinten beszélő, meggyőző beszédkészségű, prezentálni is tudó fiatalok. A prezentációs és előadó készséget tehát nem árt már a diákévek alatt fejleszteni. Hegymegi Orsolya állásinterjús tapasztalatai szerint sok fiatal álláskeresőnek azért gyenge pontja ez, mert a hazai oktatási rendszer többnyire írásban kéri számon a tananyagot a diákoktól. A cégek szintén szívesen fogadják azokat, akik kivették a részüket a közösségi élettől - például diákönkormányzati tevékenységektől, vagy a tanulmányok alatt külföldön tanultak, dolgoztak. A külföldi munkavállalás alatt a nyelvtudás is fejleszthető, ami a tanácsadó tapasztalatai szerint itthon rendre elmarad. Az ok: az érettségivel egy időben nyelvvizsgát szerzők tudása az egyetemi évek alatt erősen megkopik. A nyelvet addig sem beszélőknek meg aligha lesz elegendő az egyetemi évek alatti kevés nyelvóra a fejlődéshez.

A 20 legnépszerűbb szak 2008-ban (a jelentkezők száma alapján)

1.  turizmus-vendéglátás
2.  gazdálkodási és menedzsment
3. kommunikáció és médiatudomány
4.  mérnök informatikus
5.  kereskedelem és marketing
6.  pszichológia
7.  jogász
8.  általános orvos
9. pénzügy és számvitel
10.  gépészmérnöki
11.  nemzetközi gazdálkodás
12.  nemzetközi tanulmányok
13.  villamosmérnöki
14.  andragógia
15.  programtervező informatikus
16. ápolás és betegellátás
17.  építőmérnöki
18.  történelem
19.  szabad bölcsészet
20.  anglisztika
(Forrás: Országos Felsőoktatási Információs Központ)

Takács Gabriella


(jobpilot.hu)