Vágólapra másolva!
A globális gazdasági válság következtében várhatóan drámaian nőni fog a munkanélküliek száma - áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentésében. A globális munkanélküliség a 2007-es 18 millióról akár 50 millióra is emelkedhet.
Vágólapra másolva!

Az ILO "Globális foglalkoztatási trendek" (Global Employment Trends - GET) című jelentése szerint az új munkaerőpiaci fejleményektől és a mentő intézkedések hatékonyságától függően a globális munkanélküliség a 2007-es 18 millióról 2009-ben 30 millióra, vagy akár 50 millióra is nőhet, ha a helyzet tovább rosszabbodik.

Az ILO jelentés azt is megállapítja, hogy az utóbbi forgatókönyv esetében akár 200 millió dolgozó kerülhet különleges szegénységbe, főleg a fejlődő országokban. "Az ILO üzenete realista és nem borúlátó. Globális foglalkoztatási válsággal állunk szemben. Sok kormány tudatában van ennek és intézkedik, de határozottabb és összehangolt nemzetközi intézkedésekre van szükség, hogy elhárítsuk a világméretű társadalmi válságot. A szegénység csökkenése megállt és a középosztály világszerte gyengül. A politikai és biztonsági következmények ijesztőek." - mondta az ILO Főigazgatója, Juan Somavia.

A jelentés legfontosabb előrejelzései:

- A 2008 novemberi IMF előrejelzések alapján a globális munkanélküliség a 2007-es 5,7%-ról 6,1%-ra nőhet 2009-ben, így idén 2007-hez képest 18 millióval emelkedik a munkanélküliek száma a világon.
- Ha a gazdasági kilátások tovább rosszabbodnak, mint azt 2008 novemberében várták, ami valószínű, a globális munkanélküliség 6,5%-ra emelkedhet, így 30 millióval nőhet a munkanélküliek száma világszerte 2007-tel összehasonlítva.
- A jelenlegi legrosszabb forgatókönyv szerint a globális munkanélküliségi ráta 7,1%-ra nőhet, ami azt eredményezi, hogy 50 millióval több a munkanélküli lesz világszerte.
- A dolgozó szegények száma, akik nem keresnek annyit, hogy a napi és fejenkénti 2 dolláros szegénységi küszöb fölé emeljék magukat és családjukat, 1,4 milliárdra emelkedhet, ami elérheti a világ foglalkoztatottjainak 45%-át.
- 2009-ban a bizonytalan állásban dolgozók száma - akik vagy segítő családtagként, vagy önfoglalkoztatóként dolgoznak, ahol kevésbé védi őket a szociális háló jövedelmük elvesztése esetén - jelentősen megnőhet a legrosszabb forgatókönyv szerint és elérheti a foglalkoztatott népesség 53%-át.