Álláshoz jutás bolognai rendszerű diplomával

Vágólapra másolva!
Informatikusként és mérnökként három éves diplomával a kézben sem okoz majd gondot az elhelyezkedés megfelelő nyelvtudás birtokában, ám bölcsészként nehezebb lehet az álláshoz jutás. A Népszabadság annak kapcsán írt a friss diplomások elhelyezkedéséről, hogy idén jön ki az első "bolognai nemzedék" az egyetemekről, főiskolákról. Azok, akik alapdiplomájukat három évnyi tanulás után kapják kézhez.
Vágólapra másolva!

Az idén több mint harmincezer diák végezhet harmadévesként egyetemen, főiskolán az új típusú "bolognai" rendszerben. A kétszintű képzésben ez az első évfolyam, amely szembesül azzal a kérdéssel, hogy a piac mire értékeli a három év alatt megszerzett alapdiplomát. A többségnek többségének ugyanis a szabályok, illetve a felvételi keretszámok miatt nem lesz módja folytatni az egyetemet.

Informatikusként 3 éves diplomával sem lesz gond

A dilemma kevésbé fogja zavarba hozni az informatikus és a mérnökhallgatókat, mert őket "lábon viszik el" már a hároméves diplomával is. Nem csoda hát, ha a továbbtanulásra, a mesterképzésre jelentkezők mindössze hat százaléka kerül ki a műszaki terület végzősei közül, míg az informatikai alapképzésből alig több mint két százalék. A legtöbb munkaadó ugyanis kifejezetten alapdiplomás szakembereket keres, nem vár a mesterképzés befejezéséig. Az erős alapismeretekre már ők építik rá a speciális tudást. A Budapesti Műszaki Egyetem idei állásbörzéjén részt vett vállalatok közül több is megerősítette ezt.

A bölcsészek bajban lehetnek

Polónyi István oktatáskutató árnyaltan látja a most végző "bolognások" helyzetét. Egyfelől nem tartja olyan radikálisnak a változást, mint amilyennek látszik, hiszen a hallgatók csak mintegy 28 százaléka tanult egyetemen a korábbi szisztémában is. A zöm a csökkentett képzési idejű főiskolára járt. Másfelől elismerte: a bölcsész szakmákban csak ritkán alakul ki már a képzés alatt kapcsolat a leendő munkáltató és a diákok között. - A bölcsészeknél nagy lesz a nyomás a továbbtanulásra - szögezte le az oktatáskutató. Véleménye szerint legalább két évre van szükség, hogy kiderüljön, miként fogadja a piac a bolognai bölcsész alapdiplomákat, s a "fogadtatásba" a válság hatásait is bele kell kalkulálni.