[origo]
Nyomtatás

Nyugdíjasnak fiatalok, dolgozónak idősek
2009. augusztus 6., csütörtök, 7:33


Közmeghallgatáson mutatták be elhelyezkedési problémáikat a 45 év feletti nők, akik a nyugdíjkorhatár emelése miatt még nehezebb helyzetben érzik magukat. Szakértők szerint megoldás lehet a távmunka szélesebb körű elterjesztése - írja a Népszava.


Elfelejtett, becsapott generáció - ezt mondták egy közmeghallgatáson azok a 45 éven felüli nők, akik munkába állásuk nehézségeiről beszéltek. Szerintük a foglalkoztatók nem akarják tudomásul venni, hogy nő a várható élettartam és a nyugdíjkorhatár, a 45 éven felülieket már nem szívesen alkalmazzák. Egyetértettek abban, hogy nyugdíjba menni fiatalok, munkába állni viszont idősek: a cégek többsége 40 év alatti munkatársakat keres. Elmondták azt is, hogy a csoportos létszámleépítések elsősorban őket érintik.

Pedig problémájuk fokozódik, három év múlva, 2013-tól ugyanis évente hat hónappal 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, ami először az 1951-ben születetteket érinti.

Generációs csata várható?

Szedlárné Gáll Ibolya munkaerőpiaci szakértő szerint viszont nem adottak a korhatáremelés feltételei, mert a munkaerőpiacról nem lép ki a nyugdíjas korosztály azért, hogy a skála másik oldalán beléphessen a hasonló végzettségű fiatal generáció. Így két nemzedék ütközése történik majd. Szerinte megoldás lenne a távmunka fejlesztése, azokat a munkaköröket, amelyeket otthon lehet teljesíteni, az idősek végeznék, amelyekhez naprakész információ, azonnali döntés kell, a fiatalok a munkahelyen látnák el. Így lenne egy viszonylagos kiegyenlítődés a piacon, enélkül viszont a korhatáremelés miatt 50 százalékkal csökken a fiatalok elhelyezkedési esélye.

Ezzel szemben Palócz Éva úgy látja, nem az életkortól, hanem a képzettségtől függ, hogy kinek milyen esélye van az elhelyezkedésre, ez nem generációs kérdés.


monster.hu