Stagnálás vagy újabb leépítések az álláspiacon

Vágólapra másolva!
Stagnálás jellemzi a cégvezetők létszámra vonatkozó várakozását a Manpower munkaerő-közvetítő cég felmérése szerint. A többség kivár, nem tervez sem létszámcsökkentést, sem bővülést. Az Ecostat kutatóintézet ezzel szemben további leépítésekkel számol, szerintük év végére 11 százalék közelébe kerülhet a jelenleg 9,7 százalékos munkanélküliségi ráta.
Vágólapra másolva!

"A rendelkezésre álló adatok alapján a válság alaposan megviselte a feldolgozóipart: ebben a szektorban a tavalyi év azonos időszakához képest idén júniusban 96 ezerrel kevesebb ember dolgozott - 691 ezer főről 596 ezerre csökkent le a létszám"- vázolja röviden a helyzetet Rózsa Gergely, az Ecostat kutatóintézettől.

Hozzátette: a negatív hatások a kereskedelem területén is érzékelhetőek: 2009 júniusában az egy évvel ezelőttihez képest csaknem 21 ezer fővel csökkent a dolgozók száma - ez a szektor most 362 ezer helyett 341 ezer dolgozónak ad munkát és a jelek szerint további elbocsátásokra is sor kerülhet. Rózsa hozzátette: a 2009 utolsó negyedévére várható 10,8 százalékos munkanélküliségi adatokat is figyelembe véve átlagosan évi mintegy 10,4 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak az idei évre. Igaz, a munkanélküliség 2010 elejére, az év végi ünnepeket követő szezonban akár 10,8 felett is alakulhat majd. Stabilizációt csupán jövő év nyár-ősz tájékán várnak legkorábban.

Bizakodó energiaipar és borúlátó vendéglátósok

Szemben a fentiekkel, nem számol további nagy elbocsátási hullámmal és visszaeséssel, legfeljebb stagnálással a Manpower 2009. utolsó negyedévére szóló munkaerőpiaci előrejelzése. A friss jelentés szerint a megkérdezett 770 cég többsége (a megkérdezettek 75 százaléka) nem tervez jelentősebb változtatásokat a dolgozók létszámában: ők most főként a meglévők megtartására helyezik a hangsúlyt. Mindez jelenthet némi esélyt arra, hogy a küzdelmesebb hónapokat követően valamelyest stabilizálódhasson a munkaerőpiac helyzete. A cégek 14 százaléka azonban csökkenéssel számol egyelőre. Mindössze 10 százalékuk vesz számításba egy esetleges létszámbővítést. Mindez az előrejelzés szempontjából -4-es piaci mutatót jelent és Kiss Judit ügyvezető szerint mindez okot adhat visszafogott optimizmusra. Az előrejelzés szerint itthon a villamosenergia, a gáz, a gőz, - és a vízszolgáltató szektorban bizonyultak a legoptimistábbaknak a cégek; a szektorban az előző negyedévi 0-s adathoz képest mostanra +5 százalékpontra emelkedett a mutató értéke. Kiss Judit a javuló tendenciát főként a szezonalitással magyarázza. A szektorban a közelgő téli időszak, a fűtési szezon beköszöntével ugyanis egyre nagyobb igény lesz a speciális szezonális szakmunkákhoz, például a fűtéshez, a karbantartási feladatok elvégzéséhez a plusz munkaerőre. A cégek a vendéglátásban a nagy- és kiskereskedelemben ezzel szemben pesszimistán tekintenek az elkövetkezendő negyedévre, így a legnegatívabb, -12-es eredmény is náluk született. "A tapasztalatok szerint ez szinte minden őszre jellemző: ám most a válság miatt sokaknak ez jobban fog fájni" - magyarázta Kiss Judit.

Pesszimisták az építőipari cégek

Nehéz foglalkoztatási helyzettel számolnak az építőiparban érdekelt cégek is: jelenleg -8 százalékpontos mutatójuk az előző negyedévhez képest 3 százalékpontot romlott. Enyhén pesszimista várakozásokkal mennek neki a következő negyedévnek a pénzügyi szféra szereplő is. A pénzügy, a biztosítók, az üzleti szolgáltatások és a hazai ingatlanpiac szereplői a mutató alapján jelenleg -1 ponton állnak. Ugyanakkor érzékelhető némi javulás: az előző negyedévhez képest 2 ponttal javul a mutató. A közszféra és a szociális intézmények ugyan enyhén bizakodóak: igaz, a mutatók náluk jelentősen romlottak, + 8-ról + 2-re.

Közép-Dunántúl a leginkább borúlátó

Mint az elemzésből kitűnik, Magyarországon a Közép-Dunántúlon drasztikus csökkenés következett be: a mutató itt 12 százalékpontot esett, így most -17-en áll. Közép-Magyarországon, Budapesten és a Dél-Dunántúlon már inkább jellemzi óvatos optimizmus a cégeket: ezek a régiók +5, illetve +3 és 3 százalékponton állnak jelenleg. Nemzetközi szinten egyébként eddig a lengyel munkáltatók mutatják a legnagyobb hajlandóságot új munkaerő foglalkoztatására +5 százalékponttal. Utánuk rögtön a svédek és a norvégok következnek, +3 százalékpontos mutatóval - áll az előrejelzésben.

Takács Gabriella