[origo]
Nyomtatás

Szűkülés várható a kereskedelmi álláspiacon
2010. március 9., kedd, 10:05


Nem várható újabb drasztikus elbocsátási hullám - igaz, a cégek több mint kétharmada nem is tervezi új munkatársak felvételét sem a következő negyedévben. A vendéglátóiparban mérsékelt létszámnövekedés várható: a kereskedelemben azonban csak most jön a feketeleves - áll a Manpower friss felmérésében.


Általában stagnálással számolnak a munkáltatók 2010 második negyedévében - derül ki a 753 hazai munkáltató megkérdezésével készült Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzéséből. A cégek 70 százaléka nem tervez változásokat személyügyi állományában: ezeknél a vállalkozásoknál előreláthatólag sem elbocsátásokra, sem pedig új munkaerő felvételére nem kerül sor. Ennél lényegesen kevesebben vannak a felvételt vagy épp az elbocsátást tervezők. A válaszadó cégek alig 10 százalékánál - 2 százalékponttal kevesebbnél, mint 2010 első negyedévében - számítanak csak az alkalmazotti létszám kismértékű növekedésére. 13 százalékuk azonban kifejezetten csökkenést vár az elkövetkező néhány hónaptól. Csupán a felmérésben szereplő cégek 7 százaléka mondható bizonytalannak: ők jelen pillanatban még egyáltalán nem tudják, hogy stagnálás, létszámnövekedés vagy épp elbocsátások várható-e.

A Dunántúlon nőtt az optimizmus

Mint a felmérésből kiderült: Budapesten az előző időszakhoz képest csökken kissé a munkaerő-felvételi hajlandóság, mintegy 2 százalékponttal. A Dél-Dunántúlon optimisták a munkáltatók: a régióban jelentős létszám felvételét valószínűsítik, mutatóik jelenleg 8 százalékponttal magasabbak az előző negyedévinél. Hasonló a helyzet Nyugat-Dunántúlon is: annak ellenére, hogy tartanak a bizonytalan piaci környezettől, a munkaerő-felvételi hajlandóságuk a régióban 11 százalékkal növekedett az előző negyedévihez képest. Mindebben közrejátszhat az is, hogy lassacskán közeleg a mezőgazdasághoz és a vendéglátóiparhoz kötődő szezonmunkák időszaka. Ezzel szemben a legkevésbé derülátó eredmények az észak-magyarországi régióban születtek. Mivel a térségben továbbra is romló kilátásokkal számolnak, aktuális mutatójuk -15 százalékponton állapodott meg. (A Nógrád, Heves, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén - megyét felölelő térség munkaerő-piaci szempontból mindig is a legelőnytelenebb helyzetű régiók közé tartozott. A térségben itt a legjellemzőbb az állástalanok körében az 1 évet meghaladó munkanélküliség.)

Vendéglátóipar: csekély növekedés

Iparági összehasonlításban a cégek a 9 vizsgált szektorból mindössze 2-ben - mégpedig vendéglátóiparban, valamint az áram, víz, - és gázellátási ágazatban kalkulálnak a következő negyedévben a foglalkoztatás igen mérsékelt növekedésével. Előbbiben 3, míg az utóbbiban 2 százalékpontos növekedésre lehet majd számítani és a növekedés itt is a szezonális munkák kedvező foglalkoztatási hatásával magyarázható. Nem várható létszámváltozás a pénzügy, a biztosítás, az ingatlan és az üzleti szolgáltatások területén. Hasonló mutatókkal rendelkezik jelenleg a logisztikai iparág is (szállítmányozás, raktározás). A szektor lassan kezd feléledni - így az előző negyedévhez képest 6 százalékpontot javultak a mutatói.

Kereskedelem: a neheze csak most jön?

Nagy arányú létszámleépítésekre számíthatnak azonban a kis, - és a nagykereskedelmi dolgozók. A szektor így -7-es mutatóval kezdi meg a második negyedévet. A lehetséges okok egyike: az iparágat csak most kezdik el igazából utolérni a válság hatásai, miközben a többi szektoron a krízis korábban már végigsöpört. A válság hatásai a gyártás és a termelés területén is tetten érhetők: az iparág a felmérésben -9 százalékponttal zárt: így összességében 14 százalékpontos csökkenést könyvelhet el.

Takács Gabriella


monster.hu