A tíz legnehezebben betölthető munkakör

Vágólapra másolva!
Magyarországon szakmunkásokat, mérnököket és sofőröket a legnehezebb találni - derül ki a Manpower munkaerő-közvetítő "Éves Tehetség Felméréséből", amelyben 735 magyarországi céget kérdeztek. Világszinten ugyancsak a szakmunkások vezetnek, őket az értékesítők és a technikusok követik.
Vágólapra másolva!

18 ezer olyan betöltetlen álláshely van Magyarországon, amelyet akár holnap be lehetne tölteni, ha lenne kellően képzett munkaerő. Alapvetően szakmunkásokra van szükség, akiknek van gyakorlatuk, beszélnek nyelveket és akarnak dolgozni. A Manpower "Éves Tehetség Felmérése" alapján elmondható, hogy a magyar szakmunkások képzettsége nem követi a piaci igényeket, a frissen végzett szakemberek gyenge problémamegoldók, rosszul teljesítenek csapatban és a munkavállalási hajlandóságuk nem megfelelő.

A Manpower Inc. 36 ország - köztük Magyarország - mintegy 35 000 munkaadóját kérdezte meg 2010 első negyedévében arról, hogy véleményük szerint a megfelelő munkaerő hiánya hogyan befolyásolja napjaink munkaerőpiacát. A felmérés eredményeiből kiderül, hogy milyen munkakörök esetében keresgélnek a leghosszabb ideig a munkaadók.

A munkaadók 31 százaléka számára okoz nehézséget egyes munkakörök betöltése a megfelelő képességekkel rendelkező munkaerő hiányában. Ez az arány egy százalékkal emelkedett a tavalyi felmérés során mért értékhez képest.

A legnehezebben betölthető munkakörök 2010-ben Magyarországon
1. Szakmunkások
2. Mérnökök
3. Sofőrök
4. Gépkezelő
5. Karbantartók
6. Orvosok és egyéb, nem ápoló egészségügyi személyzet
7. Informatikusok
8. Értékesítők
9. Szakácsok
10. Könyvelők, pénzügyi munkatársak (753 megkérdezett cég)

A legnehezebben betölthető munkakörök 2010-ben világszerte:
1. Szakmunkások
2. Értékesítők
3. Technikusok
4. Mérnökök
5. Könyvelők, pénzügyi munkatársak
6. Operátorok (gyártósori betanított munkások)
7. Adminisztratív, irodai és személyi asszisztensek
8. Cégvezetők
9. Sofőrök
10. Segédmunkások (36 ország 35 ezer munkaadójának válaszai alapján)