Egyetemenként láthatóak az elhelyezkedési esélyek

Vágólapra másolva!
Mennyit keresnek az egyes egyetemeken végzett hallgatók? Milyen munkahelyeken helyezkednek el? A "Diplomás Pályakövetés" projekt legújabb kutatási eredményei egyebek között ezekre a kérdésekre adnak választ. Egyelőre 23 egyetem, főiskola adatai találhatóak meg az ebből a célból létrehozott és a pályaorientációt segítő diplomantul.hu portálon.
Vágólapra másolva!

Diplomával jó eséllyel elkerülhető az állástalanság. Ez a következtetés vonható az egykori egyetemisták, főiskolások körében végzett kutatásból. A válaszadó 23 felsőoktatási intézmény végzőseinek munkanélküliség rátája ugyanis elenyésző, 1-5 százalék között mozog.

A végzett hallgatók 80 százaléka főállásban dolgozik, 70-80 százaléka alkalmazottként, havi nettó fizetése pedig 140 ezer forint. Igaz, az egyes intézmények és karok között nagy a szórás. Pedagógusként nem ritka a 100 ezer forint alatti nettó bér, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 150-220 ezer forint, az ELTE-n 110-175 ezer forint között mozog a kereset kartól függően. A kutatásból kitűnik, hogy a hallgatók jövedelmükkel többnyire elégedetlenek, szintúgy a nekik kínált karrierlehetőséggel. A Diplomás Pályakövetés programot az Educatio Nonprofit Kft. vezeti, és uniós (TÁMOP) forrásból valósul meg.

A részletes intézményi eredmények itt találhatóak.