Kik a legkapósabbak a külföldi álláspiacokon?

Vágólapra másolva!
A hétfőn kezdődött Monster Virtuális Állásexpón a magyarországi mellett külföldi álláslehetőségeket is kínálnak a munkaadók. Milyen állásokra a legjobb a magyarok esélye? Két chatfórumon néztünk körül.
Vágólapra másolva!

Az állásexpo negyedik napján többek között a szingapúri Contact Singapore (CS) várta chatfórumán az álláskeresőket angol nyelven. Jelenlétük oka: Az 5 milliós lakosú délkelet-ázsiai városállam munkanélküliségi rátája mindössze 2 százalékos, mindemellett 2015-ig csaknem 43 ezer álláshelyre kell megfelelő szakembert találni és ehhez Európában is toborozni kell - számolt be minderről a CS virtuális standjánál az online ügyeletet tartó munkatárs. Az ország munkaügyi és gazdasági minisztériuma által működtetett CS online kínálatában pillanatnyilag 1500 álláslehetőség található. Emellett 700 céggel napi kapcsolatban állnak, így folyamatosan nő a kínálat. "Főként mérnököknek, informatikusoknak, vegyészeknek, tudományos kutatóknak kínálunk pozíciókat a vegyipar, az energiaipar, a megújuló energiaforrások, valamint az interaktív és a digitális média területén"- válaszolta chaten az ügynökség egyik munkatársa.

Állásinterjúk telefonon és Skype-on

Szingapúr Budapesttől 9500 kilométerre, így adódott a kérdés a fórumozók részéről, hogy személyesen kell-e jelen lenniük egy-egy állásinterjún vagy megoldható-e mindez online is. A megfelelőnek tűnő jelölteket először telefonon keresik fel - és ha az első körben sikeresen teljesítettek, akkor a továbbiakban videokonferencián vagy Skype-on folytatódik a kiválasztás.

Mérnökökre, informatikusokra, orvosokra vadászik Nyugat-Európa

A külföldre vágyók többsége azonban maradna Európán belül. Nekik az EU Work ügynökség standjánál kínálkoztak munkalehetőségek. Egy BME-n hamarosan végző, műszaki menedzser fiatalembert például főként a németországi munkalehetőségek foglalkoztatják - egyelőre azonban úgy tűnik, neki nem tudnak most állást ajánlani. Egy angolul jól beszélő, raktárosi munkát kereső kérdezőnek viszont igen - ő Hollandiában kaphat munkát, ha érdekli a lehetőség. Az EU munkaerőpiacán egyébként jelenleg a mérnökök, az IT-szakemberek és az orvosok kelendőek a diplomával rendelkezők közül. Szakképzettséggel főként a vendéglátóiparban található munkalehetőségek - szakács, cukrász, szobalány, felszolgáló - pályázhatók meg sikeresen.

Nyelvtudás nélkül ne pályázzunk

"Legalább egy erős társalgási vagy kommunikációs szintű nyelvtudás kell ahhoz, hogy valaki külföldi munkakörnyezetben is megállja a helyét és gördülékenyen tegye a dolgát "- magyarázza a cég munkatársa. A chaten azt is megtudhattuk, az angolok általában pozitívan viszonyulnak a magyar munkavállalókhoz - szinte semmilyen konfliktusforrás nincs, ha látják a szorgalmat és a pozitív hozzáállást. Azért sem érdemes nyelvtudás nélkül útnak indulni, mert az egyben kiszolgáltatottságot is jelent: aki nem érti a munkaszerződést, az utasításokat, nem tud a kollégákkal beszélgetni a lakókörnyezetbe beilleszkedni, ő még akkor sem találja meg a számítását, ha egyébként jó szakember.

A rendezvény péntek estig tart.

Takács Gabriella