A tudatos álláskeresőket szeretik a cégek

Vágólapra másolva!
Stabil munkahelyet és karrierlehetőséget akarnak leginkább a fiatal álláskeresők. Ez derült ki a standok között sétálva a Budapesti Corvinus Egyetem tavaszi állásbörzéjén, amelyet a héten tartottak. A válság az állásbörzék piacán is érezteti hatását: 30 százalékkal kevesebb kiállító és 50 százalékkal kevesebb állásajánlat várta az érdeklődőket. Úgy tűnik, változott a kilátogatók köre: megjelentek a több éve dolgozók és az elbocsátástól tartók is. A felsőoktatási állásbörze még mindig a legjobb fórum arra, hogy egy helyen rövid idő alatt a legtöbb információt szerezzük be személyesen a munkaadóktól.
Vágólapra másolva!

Álláskeresőből nem volt hiány a Budapesti Corvinus Egyetem héten megtartott állásbörzéjén. A két nap alatt több ezer állásra vadászó fordult meg a kiállítók standjainál. Az eszkimó több lett, a fóka azonban kevesebb. A meghirdetett állásajánlatok ugyanis feleződtek és kiállító cégből is 20-30 százalékkal kevesebben volt az egy évvel korábbihoz összevetve.

Menekülnek a leépítések elől

Ugyan hivatalos statisztikák még nincsenek, de a cégek tapasztalataiból leszűrhető, némileg változott az álláskeresők összetétele. Nem csupán egyetemisták és friss diplomások vadásztak állásokra, hanem több éve dolgozók is. "Rengetegen érkeznek pár éves tapasztalattal, vagy frissen elbocsátottként és a fiatalok mellett megjelentek az idősebb korosztályok"- nyilatkozza az [origo]-nak egy hazai bank toborzásért felelős munkatársa. Ebédidőben lógott el az állásbörzére egy harminc év körüli hölgy, aki egy informatikai multi beszerzőjeként dolgozik. "Valószínűleg egy hónapon belül jelentős leépítés lesz nálunk, több kollégámmal együtt megpróbálunk előre menekülni és már most állást keresünk" - meséli a hölgy prospektusokkal a kezében.

Néhány lépéssel odébb egy állástalan fiatalemberbe botlunk. Azt hinnénk, hogy közgazdász-mérnöki diplomakombinációval garantált a gyors elhelyezkedés, ám a fiatalember január óta hiába pályázik. "Eleinte nem tartottam az álláskereséstől, csakhogy szakterületem, az ingatlanfejlesztés leszálló ágban van. Ahová felvettek volna, oda a projekt meghiúsulása miatt nem mehettem"- sorolja az eddigi fejleményeket. Amit még észrevett: a cégek válságos időszakban jobban takarékoskodnak. Amit lehet, megpróbálnak gyakornokokkal és középfokú végzettségűekkel betölteni.

Milyen álláskeresőt szeretnek a cégek?

A válság a céges megjelenésekben is tetten érhető. Kisebb standokat béreltek, szerényebb eszközökkel reklámozták magukat. Ettől függetlenül árgus szemekkel figyelték a standhoz érkezőket, ugyanis a legtehetségesebbek elhalászása továbbra is fontos számukra. Az álláskeresőknek azonban még van mit tanulniuk - ez derült ki a kiállítók között végzett mini szondánkból. Egy nagy áruházlánc toborzási munkatársa a fiatalok felkészületlenségére panaszkodott. Két nap alatt rengetegen keresték fel őket, ám konkrét elképzeléssel alig-alig érkeztek. "Szinte senki sem érkezik célirányosan: sokkal több a tétovázó, a nézelődő, mint az, aki tudja, mit tud és mit akar. A többség még nem dolgozott, diplomázás előtt áll, csak most fontolgatják, hogyan tovább"- összegzi a tapasztalatokat.

A határozatlanságot és a tétovázást erősíti meg egy másik hipermarket képviselő. "Rengeteg fiatalnak tulajdonképpen fogalma sincs arról, mihez kezdhet majd a választott szakiránnyal diplomázás után. Pedig most, a gazdasági válság idején még a szokásosnál is hamarabb meg kellene kezdeni a karrier megtervezését." Emellett a szabad pozíciókra vadászók közül egyre többen jönnek a kereskedelemhez nem túl szorosan kapcsolódó - például jogász , bölcsész - diplomákkal.

Stabil munkahely és karrier: ezt akarják a fiatalok

Egy hiteltanácsadó cég standjánál megtudjuk, az érdeklődőknek általában két dolog fontos: a stabil munkahely és a gyors karrierlehetőség. A fiatalok ódzkodnak a vállalkozói státusztól, alkalmazottként akarnak dolgozni. Emellett mindenki azonnal vezetői, menedzseri pozícióra vágyik. Az szinte senkit nem érdekel, hogyan fejlődhet eleget szakmailag vagy juthat el a kívánt szintre"- magyarázza. A valóság pedig mást mutat: hiteltanácsadóként vállalkozói státuszban indul a karrier és alulról, nem menedzseri szintről...

Terjed a hideg hívás az álláskeresők körében

A kiállítók még egy trendről beszámoltak. A gazdasági válság az álláskeresők stratégiáit is módosította. A hagyományos álláshirdetésre jelentkezés mellett terjed a hideg hívás és a HR-es spontán - akár utcáról történő - megkeresésének a módszere. Kétélű azonban ez az álláskeresési eszköz. Ha sok kudarcélmény, elutasítás éri a pályázót, akkor csökken az önbizalma, az álláskeresési kedve, így az ész nélküli megkeresések bumerángként üthetnek vissza.

Mindennek ellenére álláskeresői szempontból a felsőoktatási állásbörzék még mindig az egyik leghatékonyabb karrierépítési fórumok. Rövid idő alatt ugyanis temérdek mennyiségű információ gyűjthető a standoknál, lehetőség nyílik a személyes kapcsolatépítésre és a felvetődő kérdéseket is helyben válaszolják meg a cég képviselői.

Takács Gabriella