Karrierstart új diplomával

Vágólapra másolva!
Most lépnek ki az álláspiacra az új típusú, bolognai rendszerben végzett egyetemisták, főiskolások. A munkaadók keveset tudnak arról, miben mások ők, mint a korábbi rendszerben végzett társaik. Azt üdvözlik, hogy szakmai gyakorlattal a hátuk mögött érkeznek - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A cégek keveset tudnak a "bolgonai" bsc-diplomások tudásáról, kompetenciáiról, viszont pozitívumnak tartják azt, hogy a diploma megszerzésének feltétele a szakmai gyakorlat. Erre a frissen végzetteknek sok vállalkozás biztosít lehetőséget. A gyakorlati idő egy hónaptól akár másfél évig is terjedhet, és a törvényben előírt juttatáson túl a mentorok szakmai támogatást is nyújtanak a szakdolgozat elkészítéséhez.

Érdemes mesterdiplomát szerezni?

Az Erste Bank szakértőjének véleménye szerint a valódi szakmát gyakorlat közben lehet elsajátítani. Ezért a hitelintézetnél, ahol az idén 54 gyakornoknak biztosítanak tapasztalatszerzési lehetőséget, úgy gondolják, a pozíciók 90 százalékánál semmilyen előnnyel nem jár, ha valaki a képzés második ciklusát (MSc) is elvégzi. Hasonlóképpen vélekedik Szekeres Katalin, a Manpower toborzási vezetője is, aki elmondta: a diploma egyre inkább csak szűrő a kiválasztás során, a cégek szempontjai között sokkal nagyobb súllyal szerepel a biztos nyelvtudás, a csapatszellem, a tanulási készség és a motiváció.

Aki kvalifikált munkát szeretne

Ezzel együtt vannak, akik úgy látják, a masterfokozatot is érdemes célul kitűzni azoknak, akik a kvalifikáltabb munkát igénylő területeken szeretnének érvényesülni. A KPMG számára a legideálisabb az lenne, ha már munka mellett és közvetlenül a BSc után MSc-tanulmányokba kezdhetne a hallgató.