[origo]
Nyomtatás

Hasznos, de nem mindenható a Start-kártya
2009. július 29., szerda, 12:09


Szűk négy év alatt 170 ezer álláskereső váltotta ki a járulékkedvezményre jogosító Start-kártyák valamelyikét. A népszerűségre jellemző, hogy már álláshirdetésekben is hivatkoznak rá munkavállalói és munkaadói oldalról egyaránt. Júliustól ráadásul tovább csökkent a járulékteher. Ennek ellenére a munkaajánlatról szóló döntésnél nem a kártya, hanem a munkára való alkalmasság a legfőbb szempont. Körképünk a pályakezdők, kismamák és tartós munkanélküliek elhelyezkedését segítő Start-kártyákról.


"Ügyvédi iroda ügyvédjelöltet keres. Az elbírálásnál előnyt jelenthet, ha a jelölt pályakezdő, Start-kártyával rendelkező vagy arra jogosult személy" - áll egy budapesti álláshirdetésben. Egy másik hirdetésében szakképzett, lehetőség szerint Start-kártyával rendelkező, pályakezdő eladót keres egy karcagi üzlet.

A járulékkedvezmény és a vele járó kedvezőbb elhelyezkedési lehetőségek, úgy tűnik, megmozgatják a munkaadókat. Ahogyan az álláskeresőket is: Egy fiatal, Budapesten gyógyszertári asszisztensi állást kereső hölgy felhívja a figyelmét Start-kártyájára hirdetésében. Éppúgy, mint az álláskeresők sűrűjéből B-kategóriás jogosítványa mellett Start-kártyájával kitűnni vágyó férfi.

170 ezer kártyát váltottak ki

A 2005-ben még csak a pályakezdők, majd 2007-től kismamák és az álláspiacon hátrányos helyzetűnek számító, tartós munkanélküliek foglalkoztatóinak jelentős járulékkedvezményt nyújtó konstrukció sokakat juttatott álláshoz. Start-kártyából 2009. június 30-ig összesen 125 317 darabot, míg a Start Plusz és Start Extra kártyákból 29 209 illetve 15 284 darabot állított ki a jogosultak részére az APEH. Az utóbbi hónapokban számottevően, mintegy 50 százalékkal többen igényeltek Start Plusz és Start Extra kártyákat.
A számok azt mutatják, hogy a munkát keresők nagy része már értesült a járulékkedvezményes foglalkoztatási formáról. "Úgy tűnik, a pályakezdők, a kismamák most sokkal tudatosabbak, felkészültebbek és célratörőbben terveznek álláskereséskor. A Start-kártyát is közel 70 százalékuk tudatosan említi a jelentkezéskor. Ha még nem rendelkeznek vele, felajánlják, hogy aktuális munkalehetőség esetén mielőbb kiváltják"- erősítette meg Hegymegi Orsolya, a Grafton Recruitment pénzügyi divíziójának vezető tanácsadója. Hozzátette: rendszerint a cégek figyelmét is felhívják erre a lehetőségre. A tapasztalatok alapján minderre szükség lehet, hiszen nem minden szakmai vezetőnek jutnak automatikusan eszébe a jelölt foglalkoztatásával kapható járulékkedvezmények.

Nem Start-kártya alapján vesznek fel

Ugyanakkor leszögezte: a kártya megléte még nem jelent automatikusan belépőt a kiszemelt céghez. A járulékkedvezmény ugyanis nem kerülhet a szakmai szempontok és az alkalmasság elé. Ezt erősítette meg egy könyvelő cég képviselője is, ahol ráadásul kizárólag a szakmai alkalmasságot tudják figyelembe venni.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője elmondta, ugyan statisztikai adataik egyelőre nincsenek a témában, a visszajelzések alapján kedvező a Start-program fogadtatása a munkaerőt kereső cégek körében. "A legnagyobb nyerteseknek a pályakezdők tűnnek. Pályakezdőként nem létező szakmai tapasztalattal a jelentős járulékkedvezmény igenis nyomós érv lehet egy-egy fiatal alkalmazása mellett." Mindezt egybevetve szerinte az sem kizárt, hogyha két pályakezdő fiatal, nagyjából azonos paraméterekkel, képességekkel, fej-fej mellett haladva közel egyforma teljesítményt nyújt az egyes állásinterjúkon, a cég választása végül a Start-kártyás alkalmazására fog esni. A kártya kiváltásával járó adminisztratív teendők, ügyintézések végigjárása ráadásul további plusz pont a munkáltatók szemében a fiatalok álláspályázatának elbírálásakor."Rátermettségre, gyakorlatiasságra utal, ha a fiatal egymaga végigcsinálta a kártyához szükséges ügyintézéseket."

Kellene egy típus egyéni vállalkozóknak is

Bihall Tamás hozzátette: az iparkamara álláspontja szerint a program kismamákra és tartós munkanélküliekre kiterjesztése mellett szükség lenne egy új típusú, munkanélküliek egyéni vállalkozóvá válásakor jelentős járulékkedvezményt nyújtó változatra is. Az MKIK ezzel kapcsolatos programja, javaslata már a tervezési fázisban van.

Előfordul azonban, hogy a Start-kártyát a munkaadó a munkavállaló ellen fordítja, kihasználva annak tudatlanságát. Egy internetes fórumban panaszkodó fiatal lány például arról számolt be: cégénél épp a Start-kártyának köszönhetően tudott elhelyezkedni. Amikor fél év után váltani akart, a felettes arra hivatkozva nem akarta elengedni, hogy távozása esetén vissza kell fizetnie a kapott járulékkedvezményt. Természetesen minden alap nélkül, ugyanis nem kell visszafizetni a kedvezményt, a kártya kiváltásától kezdve 2 éven át több munkáltatónál fel lehet használni.

Takács Gabriella


monster.hu