Rapid randi a Corvinus állásbörzéjén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Corvinus Egyetemen indult az idei tavaszi egyetemi állásbörze-szezon. Hetven feletti kiállító cég, 2000 állásajánlat és egy új szolgáltatás a "rapid randi". Így foglalható össze az állásbörze dióhéjban.
Vágólapra másolva!

Kezdjük az újdonsággal. Állásbörzén még nem láttunk hasonló módszert, amit a Corvinus karrier irodája kitalált. A szervezők a társkeresésben ismert módszert, a "rapid randit" ültették át az álláspiacra abból a célból, hogy munkaadó és álláskereső még könnyebben egymásra találjon. Hogyan is működik ez? Andrási Monika, a Corvinus Egyetem karrier irodájának igazgató elmondta, a résztvevők előre egyeztetett időpontban 10 perces interjúkon vehettek részt egy-egy munkaadóval a börze két napján. Kölcsönös szimpátia esetén a beszélgetés folytatható a standoknál vagy bármilyen más formában. Ha pedig nem érdekes az álláskereső a cégnek vagy fordítva, bármikor megszakítható a beszélgetés. Ottlétünk alatt is zajlottak miniinterjúk, főleg nagy, multinacionális cégek részvételével.

A pénzügyi diplomás kapós

S hogy kiket kerestek a cégek a cégek a Corvinuson? Elsősorban közgazdászokat. "A pénzügyi és számvitelű végzettségűekre van a legnagyobb kereslet. Jó esélyekkel indulnak a kontrolling, marketing, kereskedelem területén állást keresők" - jegyzi meg Andrási Monika, majd hozzáteszi, a kezdő fizetések tekintetében nagy a szórás: "Az átlag bruttó 230 ezer forint. A nagy nemzetközi cégeknél ennél többel is lehet indulni."

Ellentétes vélemények a nyelvtudásról

"A mostani állásbörzére könyvvizsgálói, könyvvizsgálói asszisztensi, adótanácsadói munkakörökkel - de főként gyakornoki állásokkal érkeztünk"- tudtuk meg a standok között sétálva egy könyvvizsgáló iroda HR munkatársától. A cégképviselő pozitív fejleményként értékelte, hogy a pályázók közül egyre többen beszélnek más nyelvet is az angol mellett, ami szerinte korábban nem nagyon volt jellemző. Más a véleménye néhány méterrel távolabb egy üzleti szolgáltató központ képviselőjének. Igaz, ők nagyobb számban toboroznak és Magyarországon kevéssé beszélt nyelveken is (cseh, szlovák, lengyel). Szerinte nehéz angolul és egy másik nyelven magas szinten beszélő frissdiplomásokat találni. "A jelentkezők zömének az angollal kapcsolatban általában nincs problémája, a második nyelv már jóval kritikusabb terület. Azt ugyanis sokan nem beszélik a napi telefonos kapcsolattartáshoz szükséges szinten és ez itt gyakorlatilag kizáró ok" - tapasztalja.

Valahol fontosabb a személyiség

Egy nagy könyvvizsgáló cég nem szokásos módon toborzott: Számukra nem feltétel a pénzügyi/számviteli diploma, fontosabb a pályázó személyisége. "A lényeg az, hogy a pályázónak valamilyen számszaki és műszaki végzettsége legyen, jó matematikai érzékkel is felvértezve"- mondta el a cég képviselője. A megfelelőnek bizonyuló jelöltek betanítása később már a cég feladata. A cég egyébként az előző évek tapasztalatai alapján, a szabad gyakornoki állások és a hagyományos státuszok terén nagyjából 6-szoros túljelentkezésre számít. "Optimális esetben 300 jelentkezőből 50-et fel is tudunk venni"- összegzett.

A tavaszi állásbörzék sora március 9-én folytatódik a Duna másik oldalán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A tavaszi állásbörzék listája

Budapest:
Március 9-10. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Március 23. Óbudai Egyetem
Március 24-25. HVG Állásbörze
Április 5. Budapesti Gazdasági Főiskola "Külker."
Április 8. Zsigmond Király Főiskola
Április 11-17. Monster Virtuális Állásexpo
Április 13. BGF KVIK
Május 11. Általános Vállalkozási Főiskola

Vidéki városok:
Március 29. Eötvös József Főiskola (Baja)
Március 30. Szegedi Tudományegyetem
Március 31. Pannon Egyetem (Veszprém)
Április 6. Miskolci Egyetem
Április 11-17. Monster Virtuális Állásexpo
Április 12. Szolnoki Főiskola
Április 12. Kecskeméti Főiskola
Április 13. Pécsi Tudományegyetem
Április 19. Dunaújvárosi Főiskola
Április 20. Nyíregyházi Főiskola
Április 27. Szent István Egyetem (Gödöllő)
Április 27. MÜTF (Tatabánya)
Május 4. Debreceni Egyetem