Próbaidő, alkoholteszt, elmaradt bér - a munkajogász válaszolt

Vágólapra másolva!
Szerződéshosszabbításnál újra kiköthető próbaidő? Kirúghatnak, ha nem fogadjuk el a vezetői kinevezést? Mi a teendő, ha nem fizeti ki a bért a munkaadó? Egyebek mellett ilyen kérdések érkeztek Dr. Sipos Márta munkajogászhoz az utóbbi két hétben. És egy tanulságos eset, milyen bajt okozhat, ha az orvos felír egy alkoholtartalmú spray-t, a munkaadó pedig szondával a kézben vár az iroda bejáratánál munkakezdés előtt.
Vágólapra másolva!

Kiköthető újra a próbaidő?

- A második évet kezdtem meg júniusban a munkaadómnál és egy éves határozott idejű munkaszerződés hosszabbítást kaptam, amelyben ismételten ki van kötve három hónap próbaidő. Ebben az áll, hogy ezalatt mindkét fél indoklás nélkül felmondhat. A munkaszerződésemet ráadásul úgy hosszabbította meg, hogy én kértem, mert az egy év lejárt, és a tudtával új szerződés nélkül dolgoztam. Tegnap a munkaadó szóban közölte velem, hogy nem tart igény a munkámra. Ön szerint ez jogszerű így? A próbaidőt is újra ki lehet kötni egy év munka után?

Dr. Sipos Márta: A munkaszerződése határozatlan időre szóló szerződéssé alakult át, ha a határozott idő leteltét követően - ebben az esetben igen, de nem mindig !- a közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik, akár egy napot is ... így ha keres egy jó tanácsadót/jogi képviselőt, a jogellenesség miatt nyerheti a felmondási időt, 2-12 hó közötti átlagkeresetet, a költségeit és a bírói jogerős ítélettel megszüntetett jogviszony végéig járó jövedelem-kiesését. ( A próbaidő "ismétlése" munkajogilag nem lehetséges.)

Táppénz (1.): mikor kezdődik a felmondási idő?

Amennyiben már tudott, hogy felmondanak, de az aktív időben betegállományba megyek, a betegállomány tartama közben felmondhatja-e a cégem a munkaviszonyomat?

Dr. Sipos Márta: Amennyiben munkaviszonyban áll, a felmondási idő nem kezdődhet el a táppénz ideje alatt (és utána 15, 30 napig sem).

Táppénz (2.): akit "kijelentett" a munkaadó

- Munkahelyemen jeleztem, hogy táppénzes állományban vagyok. Főnököm azt mondta, hogy már ki is jelentett. Hogyan lehetséges ez?

Dr. Sipos Márta: Ha nem volt próbaidőn, vagy nem a határozott idejű munkaszerződése járt le, a munkáltatói intézkedés jogellenes. Táppénzre a betegszabadság után (15 nap, a munkáltató fizeti) lesz joga, a háziorvos után szakorvosi vélemény kell ahhoz, hogy hosszabb ideig táppénzen legyen. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tud pontos információt adni, milyen mértékben van joga a táppénzre.

Táppénz (3.) - Pénzbe kerül az üzemorvoshoz utazás. Ki fizesse?

Munkahelyemen azt az utasítást kaptuk, hogy szeptember elsejétől csak úgy állhatunk munkába táppénzes állomány után, ha elmegyünk az üzemorvoshoz és ő is ráteszi a pecsétjét a papírra, hogy valóban keresőképesek vagyunk. Jogszerű-e ez az utasítás, illetve ha jogszerű, akkor az utazási költséget kinek kell kifizetni (mivel az üzemorvos tőlünk 10 km-re van) a munkáltatónak vagy a munkavállalónak?

Dr. Sipos Márta: Jelezzék a problémát a saját orvosnak, mert ez egyrészt szakmai probléma. A munkavédelmi előírások miatt a munkaköri alkalmasság vizsgálata valóban az üzemorvos feladata, de a munkavédelmi felügyelőség is tud segíteni. Mivel az utazási költség a munkavégzéssel kapcsolatban merült fel, követeljék a munkáltatótól.

Gyed-gyes (1.) - Megígérték a kirúgást

- Áprilisban visszamentem dolgozni, még a gyes lejárta előtt. Szabadságomat, ami az évek alatt felgyűlt kivettem. Azt "ígérték", hogy ha lejár a gyes, akkor felmondanak nekem. Kérdésem, hogy csak a gyes lejártáig vagyok "védett állapotban", amikor nem rúghatnak ki. Vagy van még 30 nap plusz idő is? Meddig nem rúghatnak ki?

Dr. Sipos Márta: A munkáltató rendes felmondása szerinti felmondási idő nem kezdődhet el a fizetés nélküli szabadság ideje + 30 nap alatt. A felmondás oka valós és okszerű kell legyen...

Gyed-gyes (2.) : más munkakört akarnak felajánlani

- Kisfiam nemrég töltötte be második életévét. A gyest is megigényeltem, de szeretnék visszamenni dolgozni. Kisfiam születése előtt ügyfélszolgálati csoportvezető voltam, most ilyen üres pozíció, így a cég felajánlotta, hogy visszamehetek "sima" ügyfélszolgálatosnak. Így a munkaadó természetesnek veszi, hogy új munkaszerződést fogok kapni, amiben természetesen alacsonyabb bért fognak ajánlani. Megtehetik-e ezt?

Dr. Sipos Márta: Ha a cég nem tudja az eredeti munkakörében alkalmazni, az állásidőre járó juttatása (munkaszerződés szerinti személyi munkabér) illeti meg. És védett a rendes felmondás ellen a gyes teljes ideje plusz 30 nap alatt.

"Vezetővé tenne a főnök. Kirúghat, ha visszautasítom?"

- Szeretném megkérdezni, hogy ha felsőbb munkakört ajánl fel a munkáltatóm, és én nem fogadom el, olyankor mit tehet a munkahelyi vezető, illetve konkrétan felmondhat-e nekem. Köteles vagyok-e elvállalni a munkakört következmények nélkül?

Dr. Sipos Márta: A munkaszerződés módosítását mindkét félnek el kell fogadni ahhoz, hogy érvényes legyen. A felmondás oka valós és okszerű lehet, és a munkáltató működési körébe tartozó oknak kell lennie. Minden más jogellenes lehet...

Ha nem fizet a munkaadó...

- Májusban kezdtem dolgozni határozatlan idejű munkaszerződéssel egy budapesti cégnél. Az első fizetés június 5-én volt esedékes, amelyet napokkal később és pénz szűkére hivatkozva hiányosan kaptam meg. Ezután a munka csak egy ideig folytatódott, aztán kikapcsolták az áramot, ugyanis az sem lett befizetve. Azóta folyamatosan hitegetnek, dolgozni sem tudok bemenni, hiszen nincs hova. Mit tegyek?

Dr. Sipos Márta: A bérkövetelés ügyében bírósághoz fordulhat, jelenleg a fizetési meghagyást csak közjegyző adhatja be elektronikus úton, (ami szintén pénzbe kerül. ) Nem ritka jelenség, hogy még a közigazgatásban sem fizetik meg a munkabért időben. Ha még nincs felszámolás alatt a cég, akkor felszólítást követően rendkívüli felmondással megszüntetheti ezt a helyzetet (és reménykedjenek, hogy lesz, aki kiadja a törvényes igazolásokat, hogy el tudjanak helyezkedni).

Jelzett a szonda, kirúgás: egy tanulságos történet

- Rendkívüli felmondással elbocsájtottak. Egyik napon a munkaidő megkezdése előtt fél órával szondát fújattak, ami 0,02 ezreléket mutatott. Ez megismételték munkakezdéskor, amikor is a készülék 0,01 ezreléket jelzett. Meglepődtem, hiszen ilyen még nem fordult elő velem. Meglepetésemben és megilletődöttségemben közöltem, hogy valóban ittam egy kisfröccsöt négy órával korábban, de hát ezt nem jelezheti ki (ezt jegyzőkönyvbe vették). Hazaküldtek. Gondolkodtam, mitől jelezhetett a szonda? Végül rájöttem, az orvos felírt receptre egy spray-t, ami 0,1 alkoholtartalmú és ezt fújtam be aznap (orvosi igazolás beszerezve).

A munkaszerződésemben szerepel egy kitétel, hogy 0 százaléknál nagyobb alkoholtartalomnál többel munkába nem lehet állni.
De az a kitétel nem szerepel, hogy gyógyszerre is vonatkozna, és ha jó tudom, 0-0,03 ezreléket maga az ember szervezete is produkálhat. Szerintem nekem van igazam. Munkaügyi bíróság milyen ítéletet hozhat?

Dr. Sipos Márta: Mivel nem kért vérvizsgálatot is, nehezen lehet bebizonyítani a szonda eredményének ellenkezőjét, és a "bevallott" kisfröccs (!) is ön elleni bizonyíték. Joga van 30 napon belül munkaügyi bírósághoz fordulni. Minden munkahelyen megkövetelik az alkoholmentes munkavégzést.

Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást. Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta. TOVÁBB >>>