Pénzügyi és informatikai szakmák az élen

Vágólapra másolva!
A 2010-es év legjobbnak ígérkező szakmáit mérte fel a careercast.com amerikai állásportál. Magyar szemüveggel nézve az eredmény némileg meghökkentő. Az nem meglepetés, hogy az élbolyban pénzügyi, informatikai szakmák találhatók, az már inkább, hogy a történész, az ügyvédjelölt, a statisztikus és a fogászati asszisztens is befért az első tízbe.
Vágólapra másolva!

Az internetes magazin felmérésének eredményét 200 különböző szakma összevetése adta. A voskolóknak öt, a munkát illetően kulcsfontosságú szempont - így az adott szakmával járó stressz, a munkavégzés körülményei, a fizikai megterhelés mértéke, a munkaerőpiaci kilátások valamint a szakmában elérhető jövedelem - alapján kellett felállítaniuk a rangsort.

Élen az aktuáriusok

A felmérés eredménye szerint így a tengerentúlon jelenleg az aktuáriusok szekere fut a legjobban. A biztosítási káresemények kockázatelemzésére szakosodott, reál beállítottságú szakemberek évi 85 ezer dollárt keresnek, kapósak és remek munkakörülmények között dolgoznak. A jó helyezéshez az alacsony stresszfaktor is hozzájárult - a felmérés szerint aktuáriusként igen ritkán kerül sor feszített tempójú, rövid határidejű projektekre. Bár az USA-ban elvben csak szakmai végzettséggel rendelkezők dolgozhatnak, a legjobbakat - hasonlóan a hazai piachoz - már a tanulmányaik befejezése előtt elkapkodják a cégek.

A lista második helyén a szoftvermérnökök találhatóak. Ugyan fizetésben csak a 23. helyen végeztek, az elhelyezkedés és a munkaerőpiaci kilátások kategóriájában viszint az első helyen végeztek. Egy szoftvermérnök jelenleg csaknem kétszer nagyobb eséllyel talál állást, mint az egyébként szintén kedvező elhelyezkedési esélyekkel induló aktuárius. A közeljövőben még keresettebbek lesznek, ugyanis a gazdaságkutatók 2016-ig az iparág csaknem 45 százalékos növekedésével számolnak. Negatívumként egyedül a szoros határidőket említi a felmérés. És azt, hogy a szoros határidős nyomás ellenére sokára láthatják viszont a munka gyümölcsét, a készterméket a szakemberek.

Rendszergazda: ha baj van, stresszes munka

A toplista harmadik helyén az informatikai rendszergazdák állnak - összesítésben a negyedik legjobb elhelyezkedési kilátásokkal, ám az aktuáriusokhoz és a szoftverfejlesztő mérnökökhöz képest mintegy 10 ezer dollárral kevesebb éves összjövedelemmel (76 dollár/év.). A szakma hátrányaként említették a szavazók a kritikus helyzetben a váratlan és gyors rendelkezésre állást és azt, hogy egy-egy leállás, rendszerhiba után igen hosszú időbe telik az informatikai rendszerek helyreállítása. Ami persze nem kevés stresszel jár.

A szakmai toplista negyedik és ötödik helye az igazi meglepetés: ez a két helyezés jutott ugyanis a biológusoknak és a történészeknek. Az összesítésben 71 ezer és 62 ezer dolláros éves jövedelemmel szereplő biológusokra és történészekre a kedvező stresszfaktor és a kis határidős nyomás miatt esett a szavazók választása. A biológus szakma kedvező megítélését tovább segítette, hogy olyan folyamatosan fejlődő, versenyképes területről van szó, ahol az alacsony stressz ellenére időről időre új szakmai elképzelésekkel rukkolhatnak elő a legjobbak. A listán 6. helyre szorultak a matematikusok. Igaz, ők magas, 95 ezer dolláros éves összjövedelmet tudhatnak magukénak.
Jó elhelyezkedési esélyekkel (összesítésben a 21.) és hosszú távon fejlődőképes jövedelemmel (éves szinten kezdetben 46 ezer dollár) 2010 várható legjobb állásainak listáján a 7. helyen végeztek az ügyvédjelöltek. A szakma kedveltségét a magas stresszfaktor szorítja hátrébb.

A legjobb munkakörnyezet a statisztikusoké

Jól keresnek (évi 73 ezer dollár), ám nehezen találnak munkát a statisztikusok, így "csak" a 8. legjobb szakmának választották. Ugyanakkor ezek a szakemberek dolgozhatnak a legszínvonalasabb munkakörnyezetben, a lehető legkisebb fizikai erőkifejtés mellett. (A statisztikusok a munkakörnyezet és a kevés fizikai munka kategóriájában egyaránt első helyen végeztek.)

A listán a könyvelők lettek a kilencedikek. Elhelyezkedési esélyeiket a felmérés aránylag jónak (a 200-as listán ők a 28-ak.) ítélte. További pozitívum megítélésükben: a tengerentúlon nem igényel mesterfokozatú diplomát vagy PhD-t a szakma magas szintű művelése és még így is 60 ezer dollár körül lehet évente keresni a szakmában. A TOP 10-ben ugyanakkor a legstresszesebb szakmák között végzett a szoros határidők (főként az adóbevallás környékén) és a precizitás kapcsán tartósan rájuk háruló nyomás miatt. A felmérés szerint a könyvelőket így legalább 30 százalékkal nagyobb stressz éri, mint például az aktuáriusokat.

A 200-as lista 10. helyén a fogászati asszisztensek végeztek. A kedvező fogadtatás oka itt is a jó elhelyezkedési kilátásokban és a diploma nélkül elárhető magas éves összjövedelemben (67 ezer dollár/év ) keresendő. Kedvezőtlennek értékelték ugyanakkor a szavazók a monotóniát és az előrelépési lehetőségek hiányát. Előttük leginkább a fogorvosi pálya állhat hosszú távú karriercélként: már ha fellvállalják a több éves egyetemi tanulmányokat és az ezzel járó költségeket.

Mit mond a magyar karrier-tanácsadó?

Hasznosnak és gondolatébresztőnek találta a tengerentúli felmérés eredményeit Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere. Azért megjegyezte, Magyarországon, főként az aktuális gazdasági körülmények tükrében, teljesen máshogyan alakulna egy ilyen lista.

"Még az amerikai viszonyokat sem teljesen reálisan mutatja be ez a felmérés. A végső eredményekben szerepet játszhatott az is, hogy nem kizárólag az elérhető éves jövedelemre és elhelyezkedési esélyekre koncentráltak a készítők, hanem egyéb, más szempontokat - például a munkakörnyezetet, a a munkakörhöz társított stresszfaktort és a fizikai megterhelést is - figyelembe vettek. Az aktuáriusok előkelő, első helyezése bizonyára az USA-ban rendelkezésre álló, szélesebb körű karrierépítési lehetőségekkel is magyarázható. A tengerentúlon ezzel a végzettséggel a biztosítótársaságokon kívül számos más, neves pénzügyi szolgáltatóknál, akár a négy nagy könyvvizsgáló cég valamelyikénél megnyílhat a szakemberek előtt az ajtó. A helyzet a matematikusokkal hasonló"- magyarázza.

A könyvelők jobb helyet érdemelnek nálunk

"Érdekes eredmény a felmérésben a könyvelők 9. helyezése is. Ezek a szakemberek itthon, még válságban is garantáltan benne vannak az 5. legkeresettebb szakma képviselői között. A mérnökök, informatikusok vonatkozásában már egy hazai felmérésben is hasonló végeredményre jutnánk - igaz, valószínűleg a mérnök végezne az első helyen. Viszont a fogászati asszisztens, a biológus, statisztikus, a történész vagy az ügyvédjelölt nem lenne benne a tízben. Utóbbi kettőből évek óta túlképzés van, a hazai egészségügy sanyarú körülményei pedig mindenki előtt ismertek"- fűzi hozzá. Az aktuáriusok egyébként hazánkban is keresettek. A szakma képviselői gyakran matematikusok köréből kerülnek ki. A legjobbakat már az egyetemen megkeresik a cégek...

A tíz legjobb szakma az USA-ban a Careercast.com felmérésében:

1. Aktuárius (kockázatbecslő, -elemző)

2. Szoftverfejlesztő mérnök

3. Rendszergazda

4. Biológus

5. Történész

6. Matematikus

7. Ügyvédjelölt, jogi asszisztens

8. Statisztikus

9. Könyvelő

10. Fogászati asszisztens

Takács Gabriella