Váltás a közszférából a versenyszférába

Vágólapra másolva!
Egy kormányváltás mindig közszférás elbocsátásokkal jár, csupán a mérték és az elbocsátottak köre változó. Vezetői posztokon jelentős a mozgás, a politikai vonalról kinevezettek ugyancsak búcsút mondhatnak állásuknak. Mivel a hivatalokban "újrakeverik a lapokat", különféle okok miatt még sokan mások megkaphatják felmondólevelüket. Hogyan lehet a versenyszférába váltani? Vezetőknél a kapcsolatrendszer, szakmai munkát végzőknél a 'vállalati nyelven' írt pályázati anyag és az így bemutatott eredmény lehet nyerő.
Vágólapra másolva!

Taskovics Péter közgazdász 2004-ben kezdte pályafutását - ekkor még az állami szektorban. Pályafutása azonban jól szemlélteti, hogy bátorsággal, kockázatvállalási készséggel és jól időzített döntéssel van átjárhatóság az állami és a versenyszféra között.

Kapcsolatrendszerrel a versenyszférába

Péter első munkahelyén - foglalkoztatási közalapítványnál - uniós pályázati forrásból tartós munkanélküliek munkaerő-piaci integrációjával foglalkozott. Pályakezdőként még érdekes szakmai tapasztalatgyűjtésként élte meg az itt töltött időszakot - ám hamar rájött, ez a szféra bizony nem az ő világa. Ez az érzés a hónapok múlásával csak erősödött benne. "Egy évet töltöttem a területen. Már az első hónapok után megfogalmazódott bennem, hogy váltanom kellene és inkább a versenyszférában folytatni a pályafutásomat. Az első munkahelyváltásra 2005-ben került sor. Egy személyzeti szolgáltatásokkal foglalkozó cégnél helyezkedtem el - hozzá kell tennem, a sikerben az alapítványnál kiépített kapcsolatrendszer is nagy szerepet játszott. Ekkor már saját vállalkozásom megalapítását is terveztem. 2007-ben aztán létrehoztam az Eximpert Tanácsadó és Szolgáltató Kft-t. Itt is munkaerő-közvetítéssel, vezető-kiválasztással és tanácsadással foglalkozom. Az idő beigazolta, jó döntést hoztam."

Ami a leginkább feszélyezte a közszférában

Pétert az állami szférában a merev sablonok, az előre gyártott hivatalos panelek gondolkodás nélküli alkalmazása és a rugalmatlanság feszélyezték leginkább munkája során. Emellett természetesen az is, hogy a fentiektől még minimálisan sem volt lehetősége eltérni - hatékonyságnövelő javaslatai, újításai rendre süket fülekre találtak. "Egy hasonló közegben egy kreatív, tenni és újítani szándékozó embert állandóan olyan impulzusok érnek, hogy csak határidős feladatokat és nem valós problémákat kell megoldania. A versenyszféra ezzel szemben naponta kínálja azokat a helyzeteket, amelyekre rövid idő leforgása alatt megoldást kell találni, különben a profit bánja. Főként, ha a tanácsadó sikerdíj fejében - tehát csak a sikerrel záruló toborzás és kiválasztás után jut a jövedelméhez. Engem ez inspirál"- fűzi hozzá.

Van előítélet, de...

A közszféra gyakran említett negatívumaival sajnos a cégvilág is tisztában van. Tegyük hozzá, néha el is túlozzák a vele kapcsolatos előítéleteket. Mindez egyáltalán nem könnyíti meg a kapun kívülről bebocsátásra várók helyzetét. Megfelelően szerkesztett önéletrajzzal és megnyerő állásinterjús szerepléssel azonban igenis ledönthető az előítéletek bástyája. "Innovatív hozzáállású személyzeti tanácsadók nem gondolkodnak sablonosan és esélyt adnak a személyes találkozásra. És ha a jelölt megfelelő, akár a megpályázott állás betöltésére is, függetlenül attól, hogy a versenyszférából vagy a költségvetési szektorból pályáz meg egy állást. Több okból kifolyólag is. Egyrészt, az interneten rengeteg, az önéletrajzírást segítő anyag áll a rendelkezésre - így az álláskereső vagy elbocsátás előtt állók anyagainak többsége abszolút versenyképes lehet már a kiválasztás első fordulójában is. Másrészt azért, mert a CV tartalma sem dönt el mindent. Előfordulhat, hogy az írásban, papíron nem túl meggyőző jelölt kincseket rejteget - de erről csak a személyes beszélgetésen lehet meggyőződni."

Pontos, precíz, lojális

Taskovics Péter emellett számos pozitívumot hoz fel. "A szektorból érkezők zöme pontos, precíz, törekszik a megfelelésre és szabálykövetésre, továbbá nagyon lojális a munkáltatója iránt. E tulajdonságok bármelyike a gazdasági szférában is értékes."
Előnye a köszférás álláskeresőknek versenyszférás társaikkal szemben, hogy CV-jük kiegyensúlyozottabb képet mutat, kevesebb a munkahely-váltás. Míg a versenyszférában dolgozóknak gyakran önhibájukon kívül is megszűnhet a munkahelye. Náluk 5-6 év alatt nem ritka a 2-3 munkahely. Ez folyamatos magyarázkodásra készteti őket.

Felejtsük el a hivatali nyelvezetet

Lipcsei András a Pendl & Piswanger tanácsadó cég ügyvezetője szintén úgy látja: nem lehetetlen az elhelyezkedés a közszférából érkezőknek sem. A kulcs vezetői szinten a meglévő kapcsolatrendszer kiaknázása. Mindezzel a cégeknél az állami kapcsolattartó pozíciókban lehet érvényesülni.

Ami lényeges: az önéletrajz tartalmát és szókészletét át kell ültetniük a versenyszférában is értelmezhető fogalmakra, hogy a fogadó oldalán se álljon be kommunikációs zavar. "Az állami szektorban számos olyan kifejezést használnak, amivel egy interjúztató a cégvilágban nem nagyon tud mit kezdeni. Azt javaslom ezért, hogy az önéletrajzban ne a belső hivatalnoknyelvezetet használjuk, hiszen ez nem túl sokat árul el a pályázókról. Ne a hierarchiában betöltött helyünkre, pozíciónevünkre - például előadó, főelőadó - hivatkozzunk. Ehelyett közelítsünk a kérdéshez feladatkörcentrikusan és azt fogalmazzuk meg, mit csináltunk, milyen feladataink voltak és mi tartozott a hatáskörünkbe. Írjuk le bátran, ha vezetői szerepünk volt - például ilyen és ilyen projektet irányítottam, X számú kollégát koordináltam. Ez mindjárt meggyőzőbben hangzik." A dinamizmust, tettrekészséget sugalló szavak: a "létrehoztam", "kialakítottam","megszerveztem", "irányítottam" szavak szintén előnyös színben tüntethetik fel a pályázókat.

Lehetséges a visszatérés külsősként?

"Megfelelő karrierrút lehet az ex-közszolgáknak, ha korábbi munkahelyük felé, de már külsős együttműködőként, vállalkozóként kezdenek el valamilyen szolgáltatást nyújtani. Ennek a helyzetnek számos előnye lehet. Az ott töltött időszak alatt betekintést nyerhettek arra vonatkozólag, miben van hiány és milyen felmerülő igényeket kellene kielégíteniük. Emellett ismerik a hivatalok belső nyelvezetét, a helyi járást, a kapcsolattartókat, a döntéshozókat és a döntési mechanizmusokat is. A helyismeretből adódó előny behozhatatlan az egyéb helyekről ajánlkozó vállalkozók számára"- fűzte hozzá Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó. Azt azért hozzátesszük: politikai okok miatt elbocsátottaknál ez nem reális stratégia, illetve a kormányzat jelezte, felülvizsgál minden tanácsadói szerződést, újak kötését pedig csak szükség esetén kezdeményezi.

Takács Gabriella