Kinek jó az MBA diploma?

Vágólapra másolva!
Idén is ellátogatott Budapestre a World MBA Tour nevet viselő tanfolyambörze. A március 17-i eseményen neves nemzetközi üzleti iskolák mutatták be MBA képzési (a Master of Business Administration rövidítése, menedzsmentképzést jelent) kínálatukat a magyar érdeklődők előtt. Mint kiderült, a külföldi képzések éves tandíja 5-16 millió forint között mozog. Kinek éri meg és kinek nem?
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a válság az MBA-képzések piacán is érezteti hatását. Néhány éve a World MBA Tour nevet viselő vándorbörzén még 30-40 üzleti iskola mutatta be kínálatát, a március 17-én tartott budapesti rendezvényre már csak 15 kiállító érkezett. Nem segített a rendezvénynek, hogy a magyarországi képzési rendszerben az MBA a "posztgraduális" státuszból a "mesterképzések" közé került. Ez azt jelenti, hogy a 2010. őszi félévre február 15-én lezárult a jelentkezési határidő. Így a magyar rendszerben oktató egyetemek számára (például BME, Debrecen, Pécs, Miskolc stb.) nem volt aktuális a toborzás.

Aki komoly fejlődést remél az MBA-től

Az idei rendezvényre egy elegáns budapesti szállodában került sor. Zombory Balázs már nem érdeklődőként, hanem jelentkezőként jött el. Szeretett volna személyesen is bemutatkozni az általa választott iskola képviselőinek. "Angol nyelvű idegenforgalom és szálloda szakon végeztem egy főiskolán, de nem voltam megelégedve az oktatás színvonalával és szerettem volna még valamit tanulni. Ezért jelentkeztem a budapesti CEU Business School MBA képzésére, ahol a pályázatom elbírálása még tart. Azért szeretnék bejutni, hogy az főiskolához képest színvonalasabb oktatásban vehessek részt és más szemléletmódú tanuljak az oktatóktól " - számolt be múltjáról és motivációjáról a huszonéves fiatalember. "Abban is bízom, hogy az elhelyezkedés is egyszerűbb lesz MBA-diplomával a kézben. Jelenleg egy call centerben dolgozom, de ezt is csak a nyelvtudásomnak köszönhetem és nem a végzettségemnek. Remélem, amikor befejezem az MBA-képzést egyből kapok majd munkát és már nem beosztotti szinten leszek." Balázs úgy véli, a tandíj akár egy éven belül is megtérülhet számára "A 20 400 eurós tandíj nagyobbik részét én magam szedtem össze, a maradékot a szüleim pótolják ki. Úgy gondolom, az ő részüket egy éven belül vissza fogom tudni fizetni nekik, de ha minden jól megy, akár az egész tandíj megtérülhet annyi idő alatt" - teszi hozzá.

Mi kell a beiratkozáshoz?

A jelentkezési feltételek minden nemzetközi MBA képzésnél hasonlóak: bsc-diploma, munkatapasztalat, nemzetközi angol nyelvvizsga (elsősorban TOEFL), az úgynevezett GMAT teszt sikeres kitöltése és motivációs levél. Ezután következhet a személyes interjú, amelyet a külföldi iskolák esetében webkamerán keresztül is le lehet bonyolítani. "Az interjú igazából elbeszélgetés volt, ahol főleg arra voltak kíváncsiak, hogy miért szeretnék erre a képzésre járni" - mondta Zombory Balázs. A helyszínen megtudtuk a University of Westminster interjúján szakmai kérdések is elhangzanak. "Már itt igyekszünk kiszűrni azokat, akiket nem találunk alkalmasnak a képzés elvégzésére. Nem vizsgáztatunk, inkább a pályázó motivációja mellett kíváncsiak vagyunk arra, hogyan látja szakmája jövőjét néhány éven belül. Ebből egyrészt következtetni tudunk a szakmai ismereteire, valamint arra, hogy mennyire képes önállóan gondolkodni, mennyire van saját jövőképe. Akiket felveszünk, 95 százalékban sikeresen be is fejezik a képzést " - számolt be az iskola felvételi módszereiről Neil Botten, a University of Westminster képviselője.

A kapcsolatépítés miatt is fontos

Fontos tudni, hogy a nemzetközi MBA-képzések ára borsos. Az éves tandíjak 20- 60 ezer euró (5-16 millió forint) között mozognak iskolától, a képzés szintjétől és típusától függően. És az MBA-diploma megléte még nem jelent garanciát a karrierre. "Ezzel még senki nem vásárolja meg magának a biztos jövőt, ez "csak" egy befektetés, amely előbb vagy utóbb munkával könnyen megtérülhet" - jegyzi meg Vaizer Enikő a CEU Business School képviselője. "Sokan például, akik a válság alatt vesztették el a munkájukat és volt félretett pénzük, kihasználták ezt az időszakot arra, hogy elvégezzenek egy MBA tanfolyamot. A legtöbb jelentkező a középvezetői rétegből kerül ki, akik többek között vállalatvezetést akarnak tanulni" - mondta Vaizer. "A megszerezhető tudáson és papíron kívül legalább ennyire fontos a kapcsolati tőke, amelyre a tanfolyam elvégzése alatt szert lehet tenni. Vannak olyan volt diákjaink, akik a képzés alatt ismerkedtek meg és azóta is a mai napig együtt dolgoznak" - fejtette ki Ráthonyi Vera a CEU toborzási koordinátora.

Tíz pályázóból egynek van

Hogy mennyire elterjedt az MBA a pályázók körében? Kiss Krisztina, a Eastjob személyzeti tanácsadó cégvezetője elmondta, átlagosan tíz magyar pályázóból egy MBA-s. "Inkább a vezetői pozíciókra jelentkezők esetében fordul elő. Előnyt is csak a magasabb beosztások esetén jelenthet. Olyan céggel egyelőre nem találkoztunk, amely ezt elvárásként fogalmazta volna meg. "A magyar álláspiacon nincs akkora értéke az MBA papírnak, mint amennyibe maga a képzés kerül. A jelentkezések során sokkal többet nyom a latba, hogy ki melyik egyetemen végzett, illetve, hogy milyen munkatapasztalattal rendelkezik. Az MBA önmagában még kevés egy jó pozíció eléréséhez" - fejtette ki véleményét Kiss Krisztina.

A World MBA Tour vándorbörze kiállítói előtt egyébként még hosszú út áll. Március 19-én Frankfurtban, 23-án Moszkvában, 25-én a kazah Almatyban, 27-én Genfben csábítják az érdeklődőket. Áprilisban pedig nyakukba veszik Afrikát (Nairobi, Lagos, Johannesburg), a sort Dubai zárja április 21-én.

Hasznos lehet egy MBA annak, aki...

nem közgazdász, hanem egy másik (például mérnöki) diplomát szerzett, és MBA-képzéssel akarja menedzsmenttudását megalapozni,
vezetői pozícióban dolgozik nagyobb, multinacionális cégnél,
vezetői pozícióba akar jutni, ám ehhez nincs megfelelő háttértudása,
menedzseri szintre ért, szeretne más menedzserektől tanulni és kapcsolatot építeni,
felső vezető, van anyagi tartaléka és munkahelyváltását akarja képzéssel előkészíteni.

(Még) nem ajánlott az MBA annak, aki...

pályakezdő,
nem tud angolul,
nem akar vezetői poszton dolgozni,
nincs diplomája (ő nem is jelentkezhet),
a piacon nehezen hasznosítható diplomával rendelkezik és az MBA-től várja a megváltást.

Dorofejev Tamara