McCain meglátogatta Obamát Chicagóban

Vágólapra másolva!
Először találkozott egymással a választások óta a két korábbi amerikai elnökjelölt: a válaszrtáson győztes Barack Obama és korábbi ellenfele, a republikánus John McCain. A két politikus arról beszélgetett egymással, hogyan tudnának összefogni az USA problémáinak megoldásában. Azt mondták, együtt fognak szembenézni "olyan kihívásokkal, mint a pénzügyi válság, a megújuló energiákra támaszkodó gazdaság kialakítása, és a nemzet biztonságának megőrzése".
Vágólapra másolva!

Olyan vezetőkre van szükség, akik a "rossz washingtoni beidegződésekkel szemben" képesek együtt dolgozni - olvasható John McCain és Barack Obama közös nyilatkozatában. A két korábbi ellenfél először találkozott egymással a választások óta, McCain chicagói központjában látogatta meg a választott elnököt, Obamát. Obama és McCain utoljára az elnökjelölti vita során találkozott egymással a kampány finisében - írja a CNN.

Az együttműködésre azért van szükség, hogy a jelenlegi helyzetben fenyegető veszélyeket elháríthassák - jelentették ki. A közös nyilatkozat szerint termékeny beszélgetést folytattak, és elhatározták, hogy összefognak a washingtoni politikában szerintük szokásos partizánszellemmel szemben azért, hogy helyreállítsák az amerikaiak bizalmát a kormányzati munka iránt.

Arról nem esett szó, hogy McCain kormányzati pozíciót kapjon - jelentették ki mindkét fél tanácsadói a CNN szerint. McCain arra a kérdésre, hogy tervei között szerepel-e az Obama-adminisztráció segítése, azt válaszolta: "nyilvánvalóan".

Forrás: MTI

Obama főhadiszállásán, Chicagóban találkoztak

A kérdés azért aktuális, mert Obama Chicagóban éppen jövendő kormányát állítja össze, a személyi döntésekkel pedig azt is megpróbálja megmutatni, hogy nem csupán saját pártja szakembereit részesíti előnyben. Egy korábbi interjújában például - melyet a CBS-nek adott - azt mondta, a pénzügyi válság jó alkalmat kínál arra, hogy a két párt - a demokraták és a republikánusok - közös nevezőre jussanak. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt egyértelműen, hogy egy vagy több republikánus ennek megfelelően bekerülhet-e a kormányába.

A múlt héten Obama két korábbi, demokrata riválisával találkozott: Hillary Clintonnal és Bill Richardson kormányzóval. A CNN forrásai szerint a külügyminiszteri poszt betöltéséről tárgyaltak. Bár Obama csapata több kulcsfontosságú találkozót nyilvánossá tett, eddig hivatalosan egyetlen kormánytagot sem mutattak be.