Rozzant lomisfurgonok között várunk Afrika csókjára

Vágólapra másolva!
Marokkói lomisok között a kikötőben. Vajon a fiatal fotósok 600 ezer forintos, olajzabáló Pajerója kibírja majd Bamakóig? Szegedi barlangászok Volkswagen mikrobuszt tologatnak a parkolóban. A túlparton Afrika és a hasiskirályság vár, a komp perceken belül indul.
Vágólapra másolva!

"Let me take You down to Almeria"
(John Lennon - Starwberry Fields)

Fehér, rugókoppanásig rakott öreg furgonok, és több tucat bamakós csapat tarka ármádiája között állunk egy parkolóban az almeriai kikötőben. A kompra várunk, hogy áthajózzunk Afrikába. A kikötőbe hajnali egykor értünk, egész napos száguldás után. Fél nyolc van, és még vaksötét. A túra résztevői közül van, aki még rántottát készít, mások már a komphoz sorolnak, de olyan is van, aki még alszik.

Egy csapat fiatal - fotós - egy huszonéves Pajerónál sürgölődik: lecserélik az országúti gumikat bütykös terepgumira. Az öreg járgányt 600 ezer forintért vették, zabálja az olajat, hajtva forralja a vizet, de tipp-topp terepgumikat kapott. A szegedi barlangászok Volkswagen mikrobuszával "körbe-körbe rohangászott a fél banda", hogy betolják. Kikészült az akksija.

Ébredeznek a fehér furgonok utasai is. A biciklikkel, ruhákkal, autódarabokkal és egyéb meghatározhatatlan holmikkal felpakolt öreg belga, spanyol, francia rendszámú Fordokkal és Mercedesekkel marokkói és spanyol lomisok igyekeznek a túlpartra.

Ezek az utolsó perceink Európában. A komp reggel kilenckor indul. Az izgatott várakozástól remeg a gyomrom, a kialvatlanságtól égnek karikás szemeim, a szám kiszáradt, a nyelvem reszelőként dörzsöli szájpadlásomat. Így várom Afrikát. Mit szól majd hozzám?

Szolgálati közlemény: az Avokado Team Karcsibácsija üdvözli az otthoniakat. A Velorex (amiben 500 köbcentis Honda motor dohog) útban van a komp felé, és valamikor hajnalban megérkezett a csuklós busz is.