Tíz brit film, ami nélkül nem élhetsz

Vágólapra másolva!
Vonatleső heroinista skótok, Beethovenre gyógyuló ultraerőszakos siheder, rajongók elől menekülő gombafejűek, négy esküvőn át puhuló agglegény és még sokan mások a tíz brit filmben, amit mindenkinek látnia kell.
Vágólapra másolva!

Egy nehéz nap éjszakája / A Hard Day's Night - 1964
Rendező: Richard Lester
Főszereplők: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

A videóklipek atyjának is szokták tekinteni a kísérletező kedvű rendező, Richard Lester Beatles-filmjét, amelyben először alkalmaztak olyan vágásokat, amelyek később általánossá váltak a klipekben. A könnyed hangvételű filmben a bohókás Beatles-tagokat követjük, ahogy próbálnak, fellépnek a tévében, sajtótájékoztatót tartanak és főleg menekülnek a fülsiketítően visító rajongók hada elől - azaz nagyjából azt csinálják, amit az életben is. Persze főleg Beatles-rajongóknak izgalmas relikvia, de éppenséggel bárki számára érdekes korlenyomat lehet, miközben szinte hihetetlen, hogy negyvennégy éves korához képest mennyire friss és jelen idejű még mindig.

+ + +

Ha... / If.... - 1968
Rendező:
Lindsay Anderson
Főszereplők: Malcolm McDowell, David Wood, Richard Warwick

Forrás: [origo]

Mielőtt Malcolm McDowell ultraerőszakos bohóccá változott volna a Mechanikus narancs-ban, diáklázadást szított egy szigorú hierarchiájú bentlakásos fiúiskolában. Anderson filmjét nyilván a hatvanas évekbeli diáklázadások inspirálták, de ma, a Columbine-i és egyéb iskolai lövöldözések után újranézve különös, ijesztő felhangot kap. A fiúk erőszakos fantáziái végig keverednek a valósággal, és a gyengébb idegzetűek felfoghatják fantáziaként a végső nagyjelenetet is, amelyben a főhős és haverjai az iskola tetejéről ripityává lövik társaikat.

+ + +

Öld meg Cartert! / Get Carter - 1971
Rendező:
Mike Hodges
Főszereplők: Michael Caine

Forrás: [origo]

A 75. életévét mostanában betöltő Michael Caine száznál is több filmben szerepelt, de talán Carter a leglegendásabb figurája: a szótlan, mégis ironikus gengszter, aki Londonból tér vissza a newcastle-i szemétdombra, hogy megtalálja fivére gyilkosát és bosszút álljon. A film Anglia kevéssé vonzó arcát mutatja meg, Carter a bányászváros nyomasztó ipari helyszínein követi el egymás után hidegvérű gyilkosságait. Bemutatásakor nem aratott osztatlan sikert, mert a gyilkológép-főhősökhöz akkoriban még nem volt hozzáedződve a közönség, de mai szemmel már nem is tűnik annyira durvának, inkább bujkáló humora kerül előtérbe.

+ + +

Mechanikus narancs / A Clockwork Orange - 1971
Rendező:
Stanley Kubrick
Főszereplők: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Warren Clarke

Forrás: [origo]

Kubrick már vagy tíz éve Angliában élt, amikor a film készült, és a rendező személyén kívül minden más szempontból abszolút brit a film, úgyhogy helyet szorítottunk itt ennek a mesterműnek. A főhős, Alex megvadult, gonosz bohócnak tűnik, akinek egészen addig tombol abszurd erőszak-függősége, amíg egy átnevelőprogram segítségével meg nem próbálnak embert faragni belőle. Bár Anthony Burgess könyve, amelyen a film alapul, szintén nem egy szívderítő olvasmány, Kubrick adaptációjában még pesszimistább a sztori végkicsengése - sejthető, hogy a Mester hogyan vélekedett a modern társadalomról.

+ + +

Brian élete / Life of Brian - 1979
Rendező:
Terry Jones
Főszereplők: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin

Forrás: [origo]

Hogy az angol humor éllovasai nem hiányozhatnak innen, az egyértelmű, vitára maximum az adhat okot, hogy a Gyalog galopp vagy a Brian élete tölt-e be előkelőbb helyet a Monty Python-életműben. Mi most a Jézussal egy napon, a szomszédos jászolban született Brian történetét választottuk. Az akaratán kívül Messiásnak kikiáltott zsidó meséjéből végre megtudtuk, hogyan is zajlott valójában az élet Jézus idejében és persze azt is megtanultuk, hogy még a kereszten is fontos a dolgok jó oldalát nézni. Utóbbi a film zárójelenetéből derül ki, amelyben először csendült fel az azóta is világszerte dudorászott nóta.