[origo]
Nyomtatás

Ókorba kalauzol az új Frank Miller-adaptáció
2005. augusztus 16., kedd, 11:32


Megfilmesítik a Sin City-t jegyző Frank Miller 300 című graphic noveljét, amely művészi formában dolgozza fel a thermopülai ütközetet, ahol háromszáz spártai szállt harcba Leonidász király vezetésével a perzsa túlerő ellen.


A skót Gerard Butlerre, Az operaház fantomja címszereplőjére bízzák Leonidász, a spártai hadvezér megformálását Frank Miller 300 című graphic noveljének adaptációjában. A cím arra a háromszáz harcosra utal, akik rettenthetetlen királyuk vezetésével megütközek a hatalmas túlerőben lévő perzsákkal a Thermopülai-szorosnál i.e. 480-ban.

A harc öngyilkos vállalkozás volt, de Xerxész seregének feltartóztatásával a görögök időt nyertek, hogy felkészülhessenek a támadásra. A legenda szerint a perzsák vezére felajánlotta a spártaiaknak, hogy vonuljanak el békésen, és megfélelmlítésül azt üzente nekik, hogy annyi harcosa van, ha mind kilövi a nyilát, akkor azok a napot is eltakarják.

"Nem baj, akkor legalább árnyékban fogunk harcolni" - hangzott Leonidász válasza. A történettudomány úgy tartja, hogy a spártaiak hősiessége adott erőt a görögöknek, hogy birodalomszerte felkeljenek a perzsa hódítók ellen.

A Warner Bros stúdió úgy tervezi, hogy az eredeti mű stílusát megőrizve ültetik át filmre a graphic novelt, melyet Miller 1998-ban, a Sin City után készített. A munkálatok október 17-én kezdődnek Montrealban. A filmet Zack Snyder, a Holtak hajnala című zombi remake alkotója rendezi. A forgatókönyvet Kurt Johnstad, a Megbízás című akció-thriller írója készíti Snyderrel közösen Michael Gordon tervei alapján.


[origo]