[origo]
Nyomtatás

Nyertek az orvosok az ügyeleti perben
2006. június 14., szerda, 13:24


A Legfelsőbb Bíróság szerdai ítélete szerint teljes munkaidőnek számít az orvosok ügyeletben töltött ideje. A döntés azért jelentős, mert az uniós előírások ellenére Magyarországon eddig csak az ügyelet egy részét ismerték el munkaidőnek, néhány településen így 300 forintos óradíjért ügyeltek az orvosok.


Az orvosok és szakdolgozók ügyeletben eltöltött ideje teljesen egészében munkaidőnek számít - mondta ki szerdai döntésben a Legfelsőbb Bíróság (LB). Ezzel az LB helybenhagyta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei bíróság tavaly hozott jogerős ítéletét.

Magyarországon elsőként tavaly novemberben a szolnoki kórház baleseti sebészeinek ügyében mondta ki a bíróság, hogy a jelenlegi gyakorlattól eltérően az ügyeletet teljes egészében munkaidőnek kell tekinteni és azt ennek megfelelően kell díjazni.

A tizennégy szolnoki orvos azért perelte be a kórházat, mert a hazai előírások szerint, de az Európai Bíróság döntéseivel ellentétesen az ügyeletnek csak egy részét ismerik el munkaidőnek, és ezután fizetnek túlmunkadíjat.

A Magyar Orvosi Kamara régóta szorgalmazta, hogy az Európai Bíróság döntésének eleget téve az ügyelet egészét tekintsék munkaidőnek, és ennek megfelelően fizessenek az orvosoknak, az eddigi elmaradásokat pedig rendezzék. A kamara szerint összesen 40 milliárd forintnyi elmaradt ügyeleti díj halmozódott fel a magyar egészségügyben az ország uniós csatlakozása óta.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján a bírósági ítélettel kapcsolatban elmondta: a bíróság egyedi ügyben hozott ítéletet, így az államnak nincsen fizetési kötelezettsége. Hozzátette: a költségvetésben idén 15 milliárd forintit különítettek el az ügyeletei díjak kifizetésére. 

Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter korábban azt mondta: nem a szóban forgó összeg kifizetése lenne a fő probléma, hanem az, hogy ha a teljes ügyeletet munkaidőnek kell tekinteni, akkor az orvosok kevesebbet dolgozhatnak majd, mint most. A munkavégzés időtartamát törvény maximálja az országban, jelenleg ez heti 60 óra.


[origo]