[origo]
Nyomtatás

Csalásért lecsuknak két volt kórházi vezetőt
2006. június 16., péntek, 17:37


Jogerősen három év börtönbüntetést kapott pénteken a szentesi kórház sebészeti osztályának korábbi vezetője, aki több mint kétszáz külföldi betegen hajtott végre pénzért műtéti beavatkozást úgy, hogy ezeket sürgősségi ellátásnak tüntette fel. A kórház korábbi főigazgatóját 1 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtották, mivel tudott a csalásról, sőt segédkezett is benne.


A Csongrád Megyei Bíróság ítélete szerint Geönczeöl Tibor Gyula, a szentesi kórház sebészeti osztályának volt vezetője 1997 és 2001 között 173 külföldi beteget látott el 215 alkalommal sürgősségi ellátás címén. Közben ténylegesen műtéti beavatkozásokat végzett el, amelyekért a betegektől pénzt kapott.

A csalással, amit hamis dokumentumok kiállításával fedezett, megtévesztette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, amelynek több mint 65 millió forint kárt okozott. A bíróság ezért három év börtönre, 6 millió forint pénzbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte - közölte Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese.

A kórház akkori főigazgatója, Kovács Ágnes engedélyezte a főorvosnak a műtéteket, tudott a téves, sürgősséginek feltüntetett jelentésekről, és az adatokat ő továbbította az egészségbiztosítási pénztárnak. A főigazgatót ezért 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetéssel, 2 millió forint pénzbüntetéssel és 2 év közügyektől eltiltással sújtotta a bíróság.


(MTI)