[origo]
Nyomtatás

Sólyomhoz fordulnak a csaló orvosok ügyében
2006. július 6., csütörtök, 14:05


Sólyom László köztársasági elnöktől kérnek kegyelmet petíciójukban szentesi lakosok azoknak a helyi orvosoknak az ügyében, akiket júniusban letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság csalásért. A petíció aláírói szerint az orvosok példaértékű szakmai tevékenységet végeztek, és nem akartak kárt okozni.


A közelmúltban csalás miatt elítélt szentesi orvosok felmentése érdekében aláírásokat gyűjtenek a lakosok a városban és környékén; a petícióban a köztársasági elnök segítségét kérik. Garai Ferencné, az akció egyik szervezője elmondta: eddig több mint 4600 aláírás gyűlt össze; folyamatosan érdeklődnek, illetve csatlakoznak a megmozduláshoz a környékbeli kórházakból is.
   
A Sólyom Lászlónak címzett levél szerint a kezdeményezők az ügy jogi részleteit nem ismerik, de szentesi lakosként, a kórház volt betegeként ismerik az érintett orvosok "példaértékű szakmai tevékenységét", emberségét, és biztosak abban, hogy nem akartak kárt okozni.
   
Az aláírásgyűjtők igazságérzetükkel ellentétesnek, túlságosan súlyosnak tartják a letöltendő szabadságvesztést tartalmazó ítéletet, ezért arra kérik Sólyom Lászlót, hogy éljen alkotmányos jogával, gyakoroljon kegyelmet, és a kiszabott büntetéseket függessze fel.
   
A Csongrád Megyei Bíróság június 16-án jogerősen három év börtönre ítélte a szentesi kórház sebészeti osztályának korábbi vezetőjét, aki több mint kétszáz alkalommal végzett külföldi
betegeken műtéti beavatkozást pénzbeli ellenszolgáltatásért úgy, hogy azokat sürgősségi ellátásként jelentette, és ezzel több mint 65 millió forint kárt okozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A bíróság a kórház korábbi főigazgatóját, aki a beavatkozásokat engedélyezte és tudott a téves jelentésekről is, jogerősen 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta.


(MTI)