[origo]
Nyomtatás

Havonta kapják a pénzt a közmunkások
2013. február 14., csütörtök, 19:16


Havonta kapják a közmunkások ezentúl a pénzt. A kormány azért döntött így, mert a közmunkások havi bérezést szerettek volna, nem pedig hetit.


Nyolc- és hatórás foglalkoztatási formában folytatódik a Start munkaprogram, az érintettek bérét pedig havonta utalják a továbbiakban - írta a kormány szerdai döntéséről a Belügyminisztérium csütörtökön. A közlemény szerint a kormány áttekintette a tavalyi közfoglalkoztatási program végrehajtását, és megállapította, hogy sikeres volt, kellő mértékben hozzájárult az elmaradott térségekben a foglalkoztatás növeléséhez, és - értékteremtés révén - gyarapította az ország javait.

A tárca jelezte, a kormány döntött arról, hogy a Start munkaprogramot 2013-ban az előző évi közfoglalkoztatás mintájára folytatni kell, és a nyolcórás foglalkoztatási forma továbbra is túlsúlyban lesz a hatórás foglalkoztatás mellett.

A tájékoztatás szerint a kormány felmérte a bérfizetés gyakoriságának kérdését is, eddig heti vagy havi rendszerességgel kaptak fizetést a közfoglalkoztatottak. A felmérés eredménye szerint az érintettek a havi bérfizetést részesítik előnyben, ezért a kormány döntött arról, hogy havonta utalják a béreket. A közfoglalkoztatási programok idei végrehajtását a kormány három hónapon belül ismét áttekinti.