[origo]
Nyomtatás

Per Olov Enquist svéd író lesz a jövő évi Könyvfesztivál díszvendége
2010. december 9., csütörtök, 11:59


A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szervezői hivatalosan még nem jelentették be, de már tudni lehet, a következő évi Könyvfesztivál külföldi díszvendége a történelmi regényeiről híres svéd szerző, Per Olov Enquist lesz. A fesztiválra jön még az idén Német Könyvdíjat nyert, magyar származású Melinda Nadj Abonji is.

A 76 éves Per Olov Enquist Svédországban igazi írófejedelemnek számít. Rengeteg műfajban alkot, drámát, esszét és gyermekirodalmat is ír, de főleg dokumentarista stílusú regényeiről ismert. Leghíresebb műve Az udvari orvos látogatása, amely VII. Keresztély dán király udvari orvosának életét meséli el, illetve a Blanche és Marie könyve, ami pedig Marie Curie asszisztenséről szól. Enquist életművét nálunk az Európa Könyvkiadó gondozza, magyarul megjelent még a vitatott norvég íróról, Knut Hamsonról írt műve (Hamson címmel), a Lewi útja című regény, amely a pünkösdisták századelőn induló világmozgalmát mutatja be, és népszerű kötet lett A Három Barlang Hegye című ifjúsági könyvéből is (nekünk Halász Judit dicsérte). A svéd író járt már hazánkban korábban.

A vajdasági magyar születésű, Svájcban élő Melinda Nadj Abonji (Nagy-Abonyi Melinda) nyerte el idén a Német Könyvdíjat Tauben fliegen auf (Galambok röppennek fel) című önéletrajzi ihletésű regényéért, amely egy Svájcba kitelepülő vajdasági magyar család történetét meséli el. A könyvet eddig nem lehetett magyar nyelven olvasni, de már fordítják, a Könyvfesztiválra a Magvető fogja megjelentetni. Ebből az alkalomból a szerző is ellátogat Budapestre.