Vágólapra másolva!
A határon túli magyar kiadókat idén teljesen elszigetelték - panaszkodtak a múlt heti Könyvfesztiválon részt vevő határon túli könyvkiadók a Krónika című kolozsvári lapban. A fesztivált szervező egyesület vezetőjének rosszul esik a vádaskodás. Jövőre várhatóan közös nagy erdélyi magyar stand lesz. 
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Eldugott helyre száműzték őket a szervezők - panaszkodtak a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon részt vevő határon túli magyar kiadók a Krónika című erdélyi magyar napilap cikkében -, pedig ugyanannyi részvételi díjat fizettek, mint más kiállítók. Demeter László, a baróti Tortoma Kiadó és Könyvkereskedés igazgatója azt is nehezményezi, hogy az előzetes ígéretek ellenére nem szerveztek nekik közönségcsalogató programokat: "a határon túliak teljesen magukra maradtak".

A határon túli kiadók, amióta a Könyvfesztivált a Millenárison tartják, a Jövő Háza épületében kaptak helyet, a galérián. Egy év volt kivétel, amikor Románia volt a díszvendég, ekkor a határon túli kiadók is a forgalmas földszinten állítottak fel standot. A helyszínnel önmagában elégedett lenne Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, de szerinte idén kevés kiadó képviselte ott magát, szinte kiürült a galéria. "A határon túli magyar kiadókat teljesen elszigetelték"" - szögezte le. Ebben az évben az erdélyiek tavalyi forgalmuknak mintegy felét érték el a Könyvfesztiválon.

Zentai Péter László, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke a Króniká-nak elmondta, rosszul esnek neki a vádaskodások, hiszen a rendszerváltás óta ingyenes standot állíthat fel minden határon túli magyarlakta régió. Forgalmat nem tudnak garantálni senkinek, szerinte a gazdasági válság veszi el az emberek kedvét a vásárlástól. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei ünnepi könyvhét alkalmával Kolozsvárott is szerveznek programokat, így 70 év után először lesz magyar ünnepi könyvhét a városban.

A Romániai Magyar Könyves Céh elnöke szerint a határon túli kiadók rossz helyzetben vannak, mivel a magyar könyvesszakmát három nagy cég uralja, amelyek csak a nagyobb kiadókkal állnak szóba. Így az erdélyi könyvkiadók kiszorulnak a magyar könyves piacról, holott ők is a részesei kellene hogy legyenek, hiszen magyar könyveket adnak ki. A terv az, hogy jövőre közösen állítanak fel majd a kiadók egy nagy erdélyi magyar standot.