Külföldön dúsítanák Irán nukleáris fűtőanyagát

Vágólapra másolva!
Egy új terv szerint Irán határain kívül dúsítanák az atomenergiához szükséges fűtőanyagot. Európa gyanakszik, Izrael, Irán és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség áttörést remél a javaslattól.
Vágólapra másolva!

Egy új ENSZ-terv szerint Irán nukleáris fűtőanyagát Oroszországban és Franciaországban dolgoznák fel, majd az elkészült fűtőrudakat szállítanák vissza az iráni atomerőművekbe - írja a BBC. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csütörtökön közölte, megkapta Irán válaszát a javaslatra, de azt még nem hozta nyilvánosságra. Mohamed el-Baradei, az ügynökség vezetője közölte, hogy ő még bízik a teheránnal történő megállapodásban.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is dicsérően nyilatkozott: szerinte a javaslat elmozdítja a konfliktust a "konfrontációból az együttműködés felé". Azonban kijelentette: Irán nem "egy jottányit sem fog meghátrálni", és fenntartja magának a jogot a polgári célú atomprogramra.

Dicsérte az ENSZ-javaslatot Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is, mert ezzel szerinte szabályozni tudnák Irán nukleáris programját. Egy "pozitív első lépésnek" nevezte a döntést Netanjahu azon az úton, amelyen megakadályozhatják, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Az európai vezetők Brüsszelben kritikusabb hangot ütöttek meg a BBC szerint. "Súlyos aggodalmukat" fejezték ki az iráni dúsítás miatt és azért, mert "folyamatosan elmulaszt eleget tenni nemzetközi kötelezettségeinek".

Carl Bildt, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Svédország külügyminisztere a múltat idéző régi trükkök közé sorolta Irán taktikázását. Irán ugyanis változatlanul állítja: békés célokra, többek között energiatermelésre és orvosi célokra lenne szüksége a nukleáris energiára. Az Egyesült Államok és több szövetségese azonban kételkedik ebben, és gyanújuk szerint Teherán atomfegyvert akar kifejleszteni.