Napokon belül felszínre hozhatják a chilei bányászokat

Vágólapra másolva!
Alig száz méterre van a legközelebbi fúrófej a mélyben rekedt chilei bányászok menedékétől. A 33 bányászt, akik augusztus eleje óta bányájuk foglyai, napokon belül felhozhatják a felszínre.
Vágólapra másolva!

Már csak 100 méterre van a fúrófej a chilei bányászokról, akik augusztusban rekedtek több mint 600 méteres mélységben Chile egyik rézbányájában. A fúrás sebességét azonban le kellett csökkenteni, mivel a fúrófej a bánya egyik vágata közelében van, és át kell haladniuk egy geológiai törésvonalon is - jelentette a BBC.

Ennek ellenére várhatóan napokon belül elérik a 33 bányászt a bányamentők és hadiorvosok, akik majd segítik őket a kijutásban. Már felkészültek, hogy alászállnak a mélységbe. Andre Sougarret, a mentőakció irányítója ugyanakkor tagadta, hogy akár már a hétvégén elérhetik a bányászokat.

Ha elkészül az alagút, a bányamérnököknek még fel kell majd mérniük, hogy meg kell-e erősíteni belülről a vágatot, mielőtt leeresztenék a mentőkapszulát. Ha nem, akkor sokkal gyorsabban végezhetnek a mentéssel.

A bányászok kijuttatásában 16 tagú mentőcsapat - tűzoltók, bányamentők, hegymászók - dolgozik majd, ők kettesével 12 órás műszakokban szállnak alá a bányába, hogy segítsenek a lent rekedteknek beszállni a mentőkabinba. Egy ember felhozatala legalább egy órába kerül majd. A mentőalakulatok szerint minden készen áll az akcióra, hatalmas darukkal készülnek leereszteni a mentőkabint, és végül napszemüvegeket is beszereztek, hogy a hónapok óta sötétségben lévő bányászok szemét ne bántsa majd a napfény.

A bányászok hozzátartozói, akik két hónapja a közelben táboroznak, nagy ünnepségre készülnek, és hamarosan több száz újságíró is megérkezik, hogy tudósítson a helyszínről.

A bányászok augusztus 5-én rekedtek a mélyben egy sziklaomlást követően a chilei fővárostól Santiagótól 725 kilométerre északra fekvő Copiago közelében lévő bányában. A mentőegységek már-már feladták a kutatást utánuk, amikor 17 nappal a baleset után felfedezték őket.