[origo]
Nyomtatás

Öko-takarítás
2008. március 23., vasárnap, 12:10


A baktérium-, lerakódás-, rozsda-, zsír-, és vízkőmentes, frissillatú otthont garantáló számtalan háztartási szer beszerzése egyszerű feladat - talán a választás okozhat némi fejtörtést, hiszen a termékpaletta már-már feldolgozhatatlanul széles. Ám a lakást "ragyogóan tisztává varázsoló" kemikáliák nem csak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is megterhelik. Nagytakarítsunk nagyanyáink módszereivel: elő az ecettel, a szódabikarbónával és a citromlével, és kotyvasszunk "zöld" és olcsó házi tisztítószereket!


Ha a hőmérő higanyszála többször van 10 fok fölött, mint alatta, minden, a tisztaságra valamit is adó, önálló háztartást vezetőben mocorgni kezd a lelkiismeret: talán itt az ideje az újabb parancsolt ünnep környéki nagytakarításnak. 

Miután elhatároztuk, hogy a következő szabad délelőttünket feláldozzuk a tisztaság oltárán, az eszköztárunk felfrissítése a következő feladat: nézzük át a tisztítószerek és takarítóeszközök otthoni repertoárját, s a hiányosságokat feljegyezve induljunk beszerző-körútra.

A baktérium-, lerakódás-, rozsda-, zsír-, és vízkőmentes, frissillatú otthont garantáló háztartási szerek beszerzése egyszerű feladat, hiszen a legközelebbi közért is számtalan lehetőséget kínál - talán a választás okozhat némi fejtörtést, hiszen a termékpaletta már-már feldolgozhatatlanul széles és sokszínű -, ám dönthetünk úgy is, hogy ezúttal pénztárca- és környezetkímélőbb technikákkal, nagyanyáink jól bevált módszereivel dolgozunk.

Beváslólista

Ezesetben is lehet a sarki bolt az egyes számú úticél, ám a vegyi osztály helyett, először a tartós élelmiszerek polca felé kanyarodjunk, és a következőkkel pakoljuk meg a kosarunkat:

- két-három liter 20 %-os ecet,
- több zacskó szódabikarbóna,
- durva szemű étkezési só,
- egy-két liter citromlé,

majd a tisztítószerek felé sétálva, szemünket makacsul az alsó polcokra szegezve - a színes kemikáliás-flakonokról tudomást sem véve - kutassunk mosószappan után. Ha nem találunk, a legegyszerűbb natúr pipereszappan is megteszi.

Dörzsis szivacsból is jó, ha beszerzünk egy párat - a sikálást, sajnos, ezesetben sem úszhatjuk meg.

Ezek a jolly jokerek: segítségükkel eltűnik a vízkő, kidugul a lefolyó, fényes lesz a csempe, ragyógóan tiszta az üveg, foltmentes a nagyitól örökölt damaszt abrosz, szagtalan a hűtő. Hatásfokózókért irány a patika, ahol kérjünk

- egy üvegcse hidrogén-peroxidot (ha nincs, egy fodrászkellék szaküzletben biztosan kapunk),
- egy zacskó bóraxot,
- egy üveg 70 %-os alkoholt.

Hazatérve beüzemelhetjük a boszorkánykonyhát: keverjünk, forraljunk, oldjunk - nézzük, mit, mivel, hogyan és miért?  A kulcsszó a türelem: mivel ezek a szerek kevésbé agresszívak - hiszen épp ebből adódik környezetkímélő voltuk - lassabban hatnak, mint a vegyi anyagokban gazdag társaik, tehát az 5-10 perces várakozás helyett fél órát, makacsabb szennyeződések esetén lehet, hogy egy-két órát is várnunk kell, amíg hatnak. Az ecetszagú és kipirososott kezek ellen gumikesztyű viselése javallott.


Ökopucolás, biofehérítés, "zöld"-fényesítés

Általános tisztítószer

Reszeljük le a mosószappant, oldjuk fel forró vízben, keverjünk hozzá egy evőkanál bóraxot, két deciliter citromlevet és egy 1 liter melegvizet - ezzel a mix-szel minden mosható felület- a hűtő ajtajától a csempéig - tisztítható.
A kőpadló felmosásához keverjünk össze két kávéskanál szódabikarbónát, két kávéskanál bóraxot, két evőkanál ecetet, és ezt öntsük bele 5 liter vízbe.

Fürdőszoba mester

Vízkő- és rozsdafolt eltávolításban a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé verhetetlenek.

Keverjünk össze 1:1 arányban ecetet forró vízzel, és egy dörzsis szivaccsal súroljuk át a  mosdót, a kádat, a csempéket. Ha az ecet savanyú szagát kellemetlennek találjuk, ugyanezt a hatást érhetjük el szódabikarbónás meleg vízzel: egy liter vízhez két-három evőkanál por adagolandó. Minél töményebb az oldat, annál nagyobb a tisztítóhatás.

Ahol már szabad szemmel, messziről is jól látható vízkőréteg alakult ki, oda töményen is önthetjük az ecetet, sőt, ha szeretnénk, hogy egy adott felületen stabilan megtapadjon az oldószer, kevejük össze az ecetet liszttel, és az így kapott pépet kenjük a csaptelepre és a zuhanyrózsára, majd egy-két óra elteltével, forró vízzel öblítsük le, végül száraz ronggyal dörzsöljük fényesre. Ha elégedetlenek vagyunk a csillogás-faktorral, egy deci víz és egy deci citromlé keverékébe mártott ronggyal javíthatunk a helyzeten.

A fajasz vízkőmentesítésére is kiváló az ecet: öntsünk egy egész üveggel a lefolyóba, majd kb. fél liter forró vízzel locsoljuk meg és hagyjuk hatni órákon át. Praktikus este elvégezni a fentieket, és a savat egy éjszakán át dolgoztatni - reggel kelve, egytlen öblítéssel egész vízkőtömbök robbanhatnak le a wc-csésze faláról.

Az eldugult lefolyók ellen hatékony a követekző - szintén este vagy hétköznap reggel elvégzendő - módszer: két púpos evőkanál szódabikarbonát szórjunk a lefolyóba, öntsünk hozzá ecetet, majd dugaszoljuk be. Pár óra elteltével öntsünk forró vizet a lefolyóba - ami így "újra átfolyó"-vá válik.

A fugában és a sarkokban megbúvó penészfoltoktól  megszabadulhatunk, ha ecetet öntünk rájuk, és egy éjszakán át hatni hagyjuk.

A zománcozott felületeken éktelenkedő rozsdafoltok ellen hatékony fegyver a citromlé.

Konyhai praktikák

A levakarhatatlan, odaégett maradékkal csúfított edényeinkbe töltsünk egy kevés vizet, oldjunk fel benne két teáskanál szódabikarbónát, majd keveréket forraljuk fel. Miután kihűlt a víz, dörzsöléssel könnyen felszámolható minden barna, ismeretlen eredtű folt.

Ugyanezt az eredményt érjük el, ha az edénybe tültütt vízbeegy marék sót szórunk, felforraljuk, és tisztítás előtt fél napot állni hagyjuk.

A zsíros csempéket töröljük át ecet és víz 1:1 arányú keverékébe mártott ruhával, makacsabb szennyeződések ellen próbálkozzunk nedves rongyra szórt szódabikarbónával.

A mosogató kiválóan tisztítható - és fertőtleníthatő is egyben - egy marék durva szemű konyhasóval. Kezeinket kímélendő a szivacs dörzsis felületével súroljunk.


Az ablaktól a padlóig

Ablakok, tükrök, vitrinek

A fent említett felületeket nagyszerűen meg lehet tisztítani ecet és víz keverékével: készítsünk pucoló-permetet egy rész ecet és négy rész víz keverékéből, öntsük egy szórófejes flakonba, és a spricceljük a üvegre, majd újságpapírral  - ne szöszölő, szakadó, málló papírtörlővel - töröljük szárazra, fényesítsük csíkmentesre.

Fehérítő- és fertőtlenítőszerek

A legtöbb fehérítőszer vagy univerzális tisztító hatású kemikália tartalmaz egy nátrium-hipoklorit nevű anyagot - közismert nevén: hypót. Ez az anyag erősen maró hatású, gőze irritálhatja a szemet, az orrot és a torkot is, sőt, ha gyakran használunk ilyen szereket,  akkor akár a tüdőnk is sérülhet. Alternatíva: a makacs, nehezen eltávolítható foltok ellen először próbáljuk ki a citromlevet. Ha semmi hatás, a nátrium-hipoklorit tartalmú szerek helyett a szakértők a hidrogén-peroxid vagy bórax használatát javasolják, amely azonos hatású, de kevésbé szennyezi a környezetet és az egészségre sem olyan ártalmas.

Légfrissítő
 

Forraljunk egy kis lábasban fahéjdarabokat és szegfűszeget, majd tegyük a fűtőtestre!

Szőnyeg- és kárpittisztítószer

Keverjünk össze két rész kukoricakorpát egy rész bóraxxal! Szórjuk egyenletesen a szőnyegre és egy óra múlva porszívózzuk ki. A foltokat töröljük át szappanos vízbe kevert ecettel.

Ezüsttisztító-szer

Tegyünk egy darab alufóliát egy lábas aljára! Öntsünk bele vizet, egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál sót! Forraljuk ebben az oldatban az ezüstöt három percig, vagy áztassuk bele tíz percre!

Folttisztító

Készítsünk masszát citromléből és szódabikarbónából, amit aztán 20 percig hagyjunk állni a foltos felületen. Ezután súroljuk át kefével!

Forrás: zöldfelület.hu

Minden, ami fa

Kiváló fabútor és fapadló ápolószer a meleg tejbe mártott rongy. A bútoron keletkezett karcolásokra is van orvosság: az műbútorasztalos előtt próbálkozzunk csonthéjasaink termésével: a világos színű fát félbevágott mogyoróbéllel, sötétet dióbéllel dörzsöljük be; a rendetelen, felelőtlen vendégek poharai generálta foltokat pedig étolaj és 70 %-os alkohol 1:1 arányú keverékével kezelhetjük.


[origo]