[origo]
Nyomtatás

Szexi izmok, csábító párnák
2003. szeptember 24., szerda, 13:47


A nőideál kultúránként és koronként változik, és ezzel természetesen az is, hogy a férfiak az adott kultúrában és korban mit tartanak vonzónak és szexisnek. Igaz, a statisztikák és általánosítások nem mindig célravezetőek, most mégis megpróbáltuk összeszedni vagy inkább érdekességként megmutatni, hogy melyik testrész milyen helyet tölt be a vonzás szabályrendszerében.


Lábfej, comb, lábszár

Kínában, a tizedik században a  az előkelő családoknál a női szépség nélkülözhetetlen attribútuma, a legfőbb vonzerő évszázadokon át az elkötött apró - olykor 10 cm-nél rövidebb - lábfej volt, melyet aranylótusznak, kínaiul "jin-lian"-nak hívtak. Akkoriban a lábfej a nő legintimebb testrészének számított.

A mi kultúránkban nem kap ilyen hangsúlyt a női lábfej, és sokan nem is szentelnek nagy figyelmet ezen testrészüknek. Sok férfi azonban, amint szerét ejtheti, megszemléli lábujjainkat és lábkörmeinket: ha a kislábunk körme hegyéig rendben vagyunk, akkor érdemes belénk szeretni. Az elegáns cipőbe bújtatott női lábat az egyik legszexisebb testrésznek tartják a férfiak.

A lábszár és a comb

Hagyományosan az a testrész, amiről azt képzeljük, hogy a legtöbb férfi figyelmét fölkelti, ezért mindig szőrtelenítjük, kenegetjük. A legtöbb férfi tényleg az arányosan izmos lábakat kedveli. A hosszú comb, izmos vádli és vékony boka valóban nagyon szexis és csábító tud lenni, ezért érdemes sportolni, és mindent megtenni annak érdekében, hogy hiperminiben felfigyeljenek ránk a férfiak. Ami érdekes lehet: Európában a tökéletes szépség fej-test aránya 1:8, míg Kelet-Ázsiában ez az aránypár 1:6. Ezért ezekben az országokban nem kívánatos a hosszú láb, sokkal inkább lehet hódítani a rövid lábakkal.


Mell és dekoltázs

A felmérések szerint a férfiak nagyobb mellméretet tartanak ideálisnak, mint a nők. De a kis mellű nőknek sem kell megijedniük, hiszen a férfiak jelentős része nem tartja önmagában vonzónak a hatalmas emlőket. Fő az arányosság és a forma. Utóbbi pedig, valljuk be, főképp melltartó kérdése. Irány a fehérneműbolt! Melltartót viselni amúgy is ajánlatos a mellszalagok nyúlásának elkerülése érdekében.

A reneszánsz korban például a kis mellet tartották szexisnek, hiszen az apró mellekhez a tisztaság, ártatlanság, finomság képzetei társultak. És ha jól belegodondolunk, valóban így van: a báj és a kecsesség eleve nem összeegyeztethető a széles mellbőséggel.

A tisztaság és előkelőség mellett van még egy tulajdonság, amelyet több száz éve a kis mellhez társítanak: ez pedig az intelligencia. Több felmérés is azt látszik igazolni, hogy ha a nők intelligenciáját kell fényképek alapján megtippelni, a férfiak nagy része a kebelméret alapján dönt, és a kisebb mellek magasabb IQ-pontszámot kapnak.

Európában természetes, hogy a férfiak szexuális fantáziáiban hatalmas szerepe van a női melleknek, azonban ez nem minden kultúrában ilyen törvényszerű. Kelet-Ázsiában a női mell szexuális tekintetben szinte jelentéktelen volt. A japán és kínai költők, mikor gondosan elsorolják a női bájakat, a mellet meg sem említetik.

Dekoltázs

A kis mellet kultiváló reneszánsz korban a dekoltázs szögletes volt, hogy ezzel is jelentéktelenebbé tegyék a mellek domborulatát, ma azonban mindenki igyekszik minél inkább kiemelni és minél többet megmutatni kebleiből. Ajánlatos azonban a visszafogott, nem túl "belátható" elülső dekoltázs. A férfiak fennen hangoztatják: a kevesebb néha több. Túl mély dekoltázzsal csak nevetségessé válunk.


Derék, has, csípő, fenék

A szép, kerek csípő és karcsú derék szinte minden korban nagyon vonzónak számított, ezért is szorították be magukat a gazdag, arisztokrata hölgyek a 16. századtól acélból és rézből készült merevítős fűzőkbe. És hiába volt egészségtelen, hiába deformálta a csontozatot, szorította el a vérkeringésüket és hiába nem kaptak levegőt, amitől folyamatosan az ájulás kerülgette őket - a hölgyek mindezt vállalták, csak hogy csábítónak tartsák őket a korabeli férfiak.

Bár Kelet-Ázsiában az volt a szép, ha keskeny csípője volt egy hölgynek, azért a világ nagy részén mindig is a telt csípő és a vékony derék volt - és ma is ez - az ideális. A nőiesen kerekded csípő a termékenység jelképe.

A modelleknek a kifutón ugyan keskenyebb a csípőjük, de ez nem jelenti azt, hogy a férfiaknak ez tetszik, sőt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy vég nélkül fogyókúráznak, csak hogy pár centiméterrel kisebb legyen a derék- és csípőbőségük, pedig a férfiak elenyésző részének tetszik a kislányosan vékony és keskeny csípő. A hasat tekintve ma az izmos és lapos hasat tartják szépnek az európaiak, de ez szintén ízlés- és kultúrafüggő. Gondoljunk csak az arab hastáncosnőkre, akik hastáncukkal kápráztatták el a férfiakat. Ezeknek a nőknek izmos, de egyáltalán nem lapos a hasuk - szerencsére. Ha az lenne, bizony közel sem tartanák olyan szexinek a férfiak, akiket a csábító táncukkal szeretnének meghódítani.

Fenék

A fenék a mellek mellett a legnépszerűbb női testrész a férfiak körében. A csípőhöz hasonlóan a nagy fenék a termékenységet szimbolizálja, ezért ne aggódjunk, ha szerintünk kicsit nagyobbra sikerült, mint azt a magazinok modelljei megengedhetnék maguknak. Kevés férfi részesíti előnyben a kicsi popsit, ha pedig lapos, akkor egyenesen észre sem veszik. Érdemes tehát sportolni, mert a kemény, izmos popsit nem sok férfinak esik nehezére megérinteni.


Nyak, tarkó, haj, arc

Nyak és tarkó

Keleten a tarkót tartják a nő legerotikusabb részének. Ebben a nézetben sok nyugati férfi is osztozik. A hosszú, vékony, kecses nyak minden korban a nemességet és a finomságot jelentette, és soha nem volt divat a rövid és vastag nyak - már ha hölgy az illető.

Haj

Még mindig vezet a hosszú - és szőke - haj. Ha okokat keresünk, itt megint csak olyan magyarázatot találhatunk, hogy a szőke, világos hajhoz az ártatlanság, a tisztaság, a nőiesség fogalmak kötődnek, talán ezért olyan népszerű a férfiak körében. A hosszú haj pedig sokkal figyelemfelkeltőbb és persze nőiesebb, mint a rövid, fiús frizura.

Amit tudni érdemes: a legtöbb férfi nem tudja megkülönböztetni a festett hajat az eredetitől, tehát ne fessük be a hajunkat csak azért, mert mondjuk "divatos". Ha egyébként is csillogó, szép színe van, akkor nem érdemes rongálni a hajunkat. Sok férfi utálja a festett hajat (természetellenesnek tartja), és majd kiugrik a bőréből, ha természetes hajszínű lánnyal akad dolga.

Arc

Az egész testkép mellett a legfontosabb tényező. A szempillából a hosszú, szemekből a hatalmas, az orrból a pisze, az ajkakból a telt, a fülekből a kicsi az ideális, de ezt hiába írjuk le, egészében teljesen ízlésfüggő, hogy ki milyen arcot talál szépnek. Ami igazából fontos: hogy kedvesség és harmónia sugározzon belőle. Hiába szép az arcunk, ha hidegséget, közömbösséget, netalántán rosszindulatot vagy unottságot sugároz.


[origo]