[origo]
Nyomtatás

Solymári sváb ételek
2005. szeptember 29., csütörtök, 14:15


Régen általában minden sváb háztartásban tartottak sertést, és ebből készültek a finomságok. Mindenkinek volt saját bora, sokan még sört is főztek saját fogyasztásra. Sokszor ettek tartalmas leveseket, és a házi sütemények, tészták sem maradhattak ki a menüből. Próbáljátok ki a következő sváb recepteket.


Kézműves szelet, solymári tunkolós

A svábok nem ettek régen olyan sok húst, mint manapság. Hétfőn vagy pénteken általában bableves volt, mellé valamilyen tészta társult. Kedden csontleves volt, és valamilyen főzelék. A szerda tésztás nap volt, ekkor kerültek asztalra a különböző rétesek és lepények: almás, meggyes, cseresznyés, szilvás gombóc, grízes tészta lekvárral. Csütörtökön megint főzeléket ettek, például paradicsomos krumpli, kelkáposzta, tök, spenót. Feltétnek sült szalonna vagy tükörtojás járta. A babfőzeléket sokszor hidegen ették, apróra vágott vöröshagymával. Pénteken böjtöltek. Bableves, borsóleves, paradicsom, zöldségleves volt. Mellé krumplis rétes szilvalekvárral, vagy lángos, pogácsa, káposztás cvekedli, esetleg grenadírmars. Szombaton paprikás krumpli volt házi füstölt kolbásszal és csipetkével. De sokszor csak főtt krumpli házi zsírral. Vasárnap reggelre kalácsot sütöttek, délben húslevest készítettek marha- és csirkehúsból, sok zöldséggel és különböző betétekkel: házimetélt, májgombóc, sült zsemlegombóc, grízgaluska. A főtt húshoz friss, forrázott reszelt torma vagy Tungel került. Utána pedig valamilyen sült hús vagy rántott hús. Desszertnek kompót vagy finom házi sütemény dukált.
Az esküvőket általában háznál tartották. Nyáron a férfiak gallyakból sátrat építettek, alatta zajlott a mulatság. A főzőasszonyok finomakat főztek, a házi süteményeket már napokkal előtte elkészítették. Ilyenek voltak: mézes krémes, Horthy-lepény, egyensúly, szivacssüti és különböző torták. Szokás volt az esküvő nézőit süteménnyel és esküvői borral megkínálni. A jó hangulatról a jobbnál jobb fúvós zenekarok gondoskodtak.


Kézműves szelet

Hozzávalók: 60 dkg marhafelsál, 1 dl olaj, 4 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 db rozmaringágacska, 2 evőkanál liszt, 1 dl vörösbor, 2 db babérlevél, 1,2 kg burgonya
Házi savanyúságok: cékla, csalamádé, ecetes paprika, csemege uborka

Forrás: Magyar Konyha


Forró olajban a kiklopfolt marhafelsál szeleteket elősütjük, és tányérra tesszük. A visszamaradt zsiradékban aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát pirítunk. Liszttel meghintjük, és tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket: őrölt bors, babérlevél, rozmaringágacska, majd vörösborral és vízzel felöntjük, felforraljuk. Ebben a lében az elősütött szeleteket nagyon puhára megpároljuk. Főtt burgonyával és házias savanyúkkal körítve tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2600 kJ/620 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Cabernoir 2000

Solymári tunkolós

Hozzávalók: 2 evőkanál sertészsír, 2 db vöröshagyma, 4 dl paradicsomital, 3 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál cukor, só, őrölt bors, 25 dkg házi füstölt kolbász (virslivel is készíthető), friss kenyér vagy péksütemény

Forrás: Magyar Konyha


Lábosban zsírt forrósítunk, hozzátesszük a gyöngyre vágott vöröshagymát, aranybarnára pirítjuk, majd belekeverjük a karikákra vágott házi füstölt kolbászt is. Tovább pirítjuk, ezután a paradicsompürét is hozzáadjuk, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, ízesítjük cukorral, paradicsomitallal felöntjük, és jól összeforraljuk. Szokás volt tálalni főtt marhahús mellé is, burgonyával körítve. Önálló fogásként is adható.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Mőcsényi Rosé 2004


Pénteki bableves krumplisgombóccal, ökörszem, káposztás-töpörtyűs pogácsa

Pénteki bableves krumplisgombóccal

Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyem-gyökér, fél db zeller, só, 1 fej    vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt bors, babérlevél, 6 dkg liszt, 20 dkg burgonya, 2 evőkanál olaj, 1 db tojás

Forrás: Magyar Konyha


A kifejtett babot jól megmossuk, majd feltesszük főni. Megsózzuk, törött borssal, babérlevéllel ízesítjük, vegyes zöldséget és zellerzöldet főzünk bele. Barnára pirított hagymával és reszelt fokhagymával, pirított rántással sűrítjük.
Közben elkészítjük a betétjét, a krumpligombócot. Héjában főtt burgonyát főzünk, majd megtisztítjuk, szitán áttörjük. Kissé hűlni hagyjuk. Sózzuk, borsozzuk, és annyi liszttel és 1 db tojással dolgozzuk össze, hogy kézzel formálható legyen, majd a levesbe főzzük a gombóckákat.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 3678 kJ/879 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Mőcsényi Rosé 2004

Ökörszem

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 2,5 dl tej, 4 dkg vaj, 2 db tojás, só
A töltelékhez: 25 dkg túró, 2 evőkanál tejföl, 3 db tojás, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál búzadara, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor

Forrás: Magyar Konyha


A lisztet egy tálba szitáljuk, a tejet megmelegítjük, beletesszük az élesztőt, a cukrot, és kevés liszttel 15 percig kelesztjük. A vajat felolvasztjuk, a tojással és a kovásszal együtt liszttel jól összedolgozzuk és 20 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojássárgáját cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a búzadarát, végül a felvert tojáshabot. A kelttésztát kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, a közepét benyomkodjuk és a túrótölteléket belekanalazzuk. Mazsolát teszünk a közepébe, így tényleg úgy néz ki, mint egy ökör szeme. Tojással megkenjük és forró sütőben 25 percig készre sütjük

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2437 kJ/582 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Mylitta Cuvée 2003

Káposztás-töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg libatepertő (tepertőkrém is jó hozzá), 40 dkg liszt, 3 db tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis fej káposzta, 1 evőkanál zsír, só, őrölt bors ízlés szerint

Forrás: Magyar Konyha


A fejes káposzta torzsáját eltávolítjuk, a káposztát apróra vágjuk, majd lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, és kevés zsíron megpároljuk. A libatepertőt megdaráljuk, és a liszttel, tojásokkal, kevés sóval és őrölt borssal összekeverjük. A párolt káposztával és az élesztővel jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tetejét bekockázzuk, és 30 percig kelni hagyjuk. Aztán a tetejét felvert tojással megkenjük, és 190 fokos sütőben pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 3337 kJ/798 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Badacsonyi Szirén Cuvée 2002


Savanykás böllérmáj, sváb húsos táska

Savanykás böllérmáj

Hozzávalók: 80 dkg sertésmáj, 8 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál pirospaprika, csipetnyi majoránna, 1 evőkanál mustár, 1 kávéskanál ecet, 2 dl tejföl, 2 db babérlevél,  só, őrölt bors

Forrás: Magyar Konyha


A májat szeletkékre, a vöröshagymát apróra vágjuk. Zsírt forrósítunk, hozzáadjuk a kockákra vágott vöröshagymát, félig megpirítjuk, hozzákeverjük a szeletelt sertésmájat. Állandó forgatás, keverés mellett két percig pirítjuk. Meghintjük őrölt borssal, liszttel, pirospaprikával, majoránnával, kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a babérlevelet és a mustárt, a tejfelt, és felforraljuk. Végül ecettel kissé savanyítjuk. Megsózzuk, friss kenyérrel tálaljuk. Ezt az ételt disznóvágások alkalmával készítették el.

Ajánlott ital: száraz vörösbor - Badacsonyi Echo 2003

Sváb húsos táska

Hozzávalók: 30 dkg liszt, fél evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, só, 20 dkg friss spenót, 1 db zsemle, 15 dkg darált sertéshús, 2 db tojás, fél pohár snidling, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 1 liter húsleves (vagy ételízesítős alaplé), 1 db vöröshagyma, 5 dkg vaj

Forrás: Magyar Konyha


A lisztet sóval és langyos vízzel, olajjal és ecettel összedolgozzuk, majd 20 percig pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és forró vízben 3 percig előfőzzük, majd leszűrjük. A vöröshagymát apróra vágjuk. A zsemlét beáztatjuk és kinyomkodjuk. A zsemléhez adjuk a darált húst, az apróra vágott spenótot, a vöröshagymát, a tojásokat, és a fűszereket, majd jól összedolgozzuk. Ezzel el is készült a töltelékünk.
Most a tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kerekre, vagy késsel kockákra formázzuk. A tölteléket a közepébe helyezzük, majd a széleit ujjhegyünkkel jól összenyomkodjuk. A húslevest felforraljuk, és ebben a húsos táskákat kb. 20 percig főzzük, és további 5 percig a lében pihentetjük. Közben a szeletekre vágott vöröshagymát vajban aranysárgára pirítjuk és a kitálalt sváb húsos táska tetejére szórjuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2890 kJ/ 690 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Don Olivér 2004


(Magyar Konyha)