Bulizással üdvözölte a nép Medvegyevet

Vágólapra másolva!
Alkoholmentes diszkó és rendőrök által körbevett popkoncert - így örültek Moszkvában annak, amit már hónapokkal ezelőtt biztosra vett mindenki: Dmitrij Medvegyev nyerte az elnökválasztást. A győztes közölte: partnerségre törekszik a várhatóan kormányfővé váló Putyinnal. Mint azt az [origo] tudósítójának elmondta több moszkvai, nem is várnak tőle többet, csak hogy folytassa a putyini utat.A régi és az új elnök a győzelmi ünnepségen
Vágólapra másolva!

A moszkvai Roll Holl diszkó több ezer főt befogadó termében két lány táncolt este nyolc órakor, igaz, épp csak elkezdődött a fiatal választóknak szervezett parti. A klubba csak azok mehettek be, akik felmutatták a szavazáskor kapott , "szavaztam az elnökválasztáson" feliratú kulcstartót. Az nem volt egyértelmű, hogy konkrétan ki szervezte a partit, de bárki is volt, odafigyel a fiatalok egészségére. Ezen az estén ugyanis kivételesen nem adtak alkoholt, a sörcsapokat fekete fóliával le is takarták.

A parti kezdetekor még nem is ért véget a szavazás, de az eredmény felől senkinek sem lehetett kétsége. Mindenki arra számított, hogy Dmitrij Medvegyev jelenlegi miniszterelnök-helyettes lesz a győztes, és a kilencórás uranzáráskor közölt exit pollok szerint közel 70 százalékos arányban szerezte meg a voksokat. Őt támogatta Vlagyimir Putyin elnök is, aki az alkotmány rendelkezései miatt két egymást követő ciklus után nem indulhatott újra. Medvegyev vasárnap esti sajtótéjékoztatóján közölte, "baráti, partneri kapcsolatot szándékozik fenntartani Vlagyimir Putyinnal".

Medvegyev mellett három jelölt indult: a kommunista Gennagyij Zjuganov, a szélsőséges nézeteiről ismert Vlagyimir Zsirinovszkij és az ismeretlenség homályából előkerült, Európa-barát nézeteket hirdető Andrej Bogdanov. Egyiknek sem volt esélye nyerni, a liberális ellenzék jelöltje, Mihail Kaszjanov pedig el sem indulhatott, mert a hatóságok szerint szabálytalan aláírásgyűjtést folytatott jelöléséhez, amit a politikus tagad.

Szabályos popkoncert

Nemcsak ingyen diszkót, hanem koncertet is szerveztek vasárnap estére, a Vörös tér szomszédságába. A metróban a rendezvényre igyekvő fiatalok úgy tudták, hogy a Kremlhez hű ifjúsági mozgalom, a Nashi szervezte a koncertet, de a helyszínen ezt tagadták a szervezet aktivistái. Szabályos popkoncert volt, politikai jelszavak nélkül, a választásra csak az utalt, hogy sokan lobogtattak zászlót. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel a helyszínre, a színpad körül többszörös sorfalat alakítottak ki, és kapukat is felállítottak a tér bejáratánál, ahol átvizsgálták az érkezők csomagját.

Forrás: Pethő András

Választási koncert - Nézzen még több képet!

Akárcsak a diszkóban, itt is főként fiatalok jelentek meg, akik ugyan lelkesen ugráltak a zenére, de ha a politikáról volt szó, már kevésbé voltak felvillanyozva. A Roll Holl Klubban egy fiú azt mondta, úgy szavazott, hogy rá se nézett a lapra, csak bökött egyet a tollal, két lány pedig arról beszélt, hogy azért választották Medvegyevet, mert Putyin ezt tanácsolta. A koncerten is egykedvűen fogadták az általunk megkérdezett fiatalok Medvegyev biztosra vehető győzelmét.

Sajnálják Putyin távozását

A nap folyamán az [origo] tudósítója két külvárosi szavazókört keresett fel, és csak olyan választókkal találkozott, akik Medvegyevre voksoltak. "A férjemmel mi mindig az Egységes Oroszországra (Putyin pártja - P.A.) szoktunk szavazni. Most is az ő jelöltjüket támogattuk" - mondta egy idős nő, és a többi hét-nyolc megkérdezett is hasonlóan nyilatkozott. Megegyeztek abban is, hogy sajnálják Putyin távozását. "Sokat tett értünk, személy szerint én is jobban élek nyugdíjasként" - magyarázta egy másik idősebb asszony. A találomra leszólított fiatal választók sem örültek annak, hogy nyolc év után feláll az elnöki székből Putyin. "Nekem tetszett, amit csinált" - mondta egy kisgyerekes anyuka.

Forrás: Pethő András

Úgy érzi, jobb lett az élete

A távozó államfő népszerűségét jórészt annak köszönheti, hogy javultak a gazdasági mutatók hivatali ideje alatt, és ennek hasznát megérezték az átlagemberek is. A szavazókörök előtt megkérdezett választók ezért azt mondták, nem is várnak különösebb újítást Medvegyevtől. "Reméljük, folytatni fogja, amit Putyin elkezdett" - mondta egy szavazó, míg egy másik arról beszélt, "valami jót" szeretne az új elnöktől. Egy házaspár megemlítette, sok javulás volt ugyan, de szerintük a szociális területen azért még van tennivaló, például az ő nyugdíjuk is emelkedhetne.

Kérdőjelek a kampány körül

Gennanyij Zjuganov már az exit poll adatok ismeretében közölte, nem fogadja el a választás eredményét és jogorvoslatot fog kérni. A kampányt valóban sok bírálat érte, elsősorban nyugati elemzők részéről. A főbb tévécsatornák baráti hangnemben számoltak be Medvegyev szerepléseiről, aki már az elején közölte, nem hajlandó részt venni nyilvános vitákon a többi jelölttel. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet pedig azért nem küldött megfigyelőket, mert szerinte az orosz hatóságok elfogadhatatlan módon akarták korlátozni a munkájukat. Az [origo] tudósítója által megkérdezett választók - bár ez nyilván nem tekinthető reprezentatív felmérésnek - korrektnek tartották a kampányt. "Személyesen nem vettem részt a rendezvényeken, de a tévében hallottam mindegyik jelölt programját" - mondta egy szavazó.

Forrás: Pethő András

Választási diszkó

Bár azok a külföldi megfigyelők - például az Európai Parlament és kelet-európai civil szervezetek részéről -, akik részt vettek a választáson, nem számoltak be kirívó szabálytalanságokról, a BBC tudósítója szerint érkeztek hírek állítólagos visszaélésekről. Közalkalmazottakat arra köteleztek főnökeik, hogy menjenek el szavazni, és voltak jelentések arról is, hogy a rendőrökre és tanárokra is nehezedett ilyenfajta nyomás. A moszkvai utcákon nem volt jele kampánynak, legfeljebb olyan plakátokat lehetett látni, amelyek a szavazáson való részvételre buzdítottak. Tettenérhető volt azonban némi bújtatott győzködés ezeken a hirdetéseken is. Az egyiken például az a felirat szerepelt: "Március másodikán az elnökre szavazva Oroszország stabilitását választjuk." Nem szerepelt rajta semmilyen pártjelvény, de a stabilitás szó értelmezhető a jelenleg hatalomban lévőkre való utalásként.

Monarchikus vágyak

Azokon a moszkvaiakon, akikkel az [origo] tudósítója beszélt az utóbbi pár napban, szinte kivétel nélkül érezhető volt egyfajta beletörődés. Többen úgy érzik, nem számít az ő voksuk, úgysem ők fogják eldönteni, ki fog beleülni a hatalomba. Egy szuvenírárus Moszkva köpontjában például megjegyezte, nem választani kellene, hanem Putyint kellene cárnak kinevezni, amit esetleg megelőzhetne telefonos szavazás. Nem ő volt az egyetlen, aki a monarchiát emlegette, a vasárnap esti koncerten is erről beszélt egy vidéki fiú, aki szerint a "demokrácia egy vicc".

Forrás: Pethő András

Választási büfé

Bár azzal a nézettel is gyakran találkozni, hogy a nyugati típusú demokrácia nem való Oroszországnak, [origo] munkatársának tapasztalatai szerint az elnökválasztást egyfajta ünnepként is kezelték az oroszok. Az egyik szavazókörben - egy lakótelepi iskolában - például fúvószene szólt, és kinyitották a büfét is, ahol az emberek ételt-italt vettek, és leültek beszélgetni. A bejárathoz közel pedig egy standot is felállítottak, ahol üdítőt, édességet árultak. Az eladók azt mondták, jó a forgalom, de mint kiderült, ők a munka miatt kénytelenek voltak kihagyni a szavazást.