[origo]
Nyomtatás

Tibbah, az örök lázadó
2007. február 16., péntek, 18:43


A győri szövegládával, Tibbah-val készített interjúból kiderül, nem mindenki vágyik rivaldafényre mindenáron. Van, aki inkább megmarad az underground közönségnek és így is több mint 3000 lemezt tud eladni, ami majd a fele az aranylemez felé vezető úton. Tibbah már zenélt szinte mindenkivel, aki valamit is számít a szcénában, de most is nagy terveket dédelget és számtalan lemezötlet van a tarsolyában. 


Tibbah 1-től...

Közel 15 éve a magyar hiphopban, és majd tíz évvel a legendás 'Tibbahnation Compilation 1.' után márciusban érkezik a sorozat negyedik korongja. Így a sok szám után inkább mégis arra lennék kíváncsi, valójában kit takar a Tibbah név, s hogy látod manapság a hazai rap helyzetét?

- A Tibbah név egy örök lázadót takar, aki az érzéseit, élményeit, véleményét egy-egy szövegbe, zenébe gyúrja bele, hogy így üzenetet továbbítson, azon hallgatóknak akik, ugyanerre a világra vágyva megtalálják a maguk kis problémáit, érzéseit, a soraim között és zenéimben. Így magukénak érezhetik a munkásságomat, mindemellett szigorúan a saját ízlésemet tartom mindenek előtt kielégítendőnek. Ha magamnak megfelelek, akkor már rendben van, ha valakinek tetszik, örülök hogy velem tart és hallgat, de az sem gátolna a munkámban, ha éppen senkit nem érdekelne a produkcióm, magamnak akkor is elkészíteném.

A hazai helyzetről nézd, én a 90-es évek eleje óta figyelem a magyar hiphop fejlődését, mára már egyre több a tehetséges "művész" a műfajban és tényleg vannak már kimagasló produkciók, de az egész értelme nem változott, hihetetlen sokan belekezdenek olyanok, akiknek egyáltalán nem kéne ezzel foglalkozni, mert sem tehetség, sem kellő motiváció nem áll rendelkezésükre.

Ezek rendszerint egy maximum két év múlva már el is tűnnek. Magyarország felső zenei piaca még nem érett meg az általam is képviselt rap irányzat befogadására, nagyon jól működik ez viszont a föld alatt, ahol egyre igényesebb szerzői kiadványok jelennek meg, amik sokszor megszégyenítik, minőségben és szellemi értékben az itthon már ismerté vált "magyarreppelőadókat". Ez szerintem így is fog maradni, de részemről rendben van.      

Mi az a pár legfontosabb dolog, amiben változtál az idők folyamán, akár az életben, akár zenében, konkretizálva itt a hiphop körüli szemléletet, illetve a mit mennyire veszünk komolyan kérdéskör körül?

- Szövegileg is és zeneileg is folyamatosan változom, ez szerintem a korral is jár az ember egyre tapasztaltabb és egyre több dolgot fejt meg az életben és ért meg vagy éppen nem. Úgy érzem, sokat komolyodtam, sok negatív esemény történt a 2006-os évben körülöttem és ez is biztosan hatással volt az album mondanivalójának formálásában, de azt hiszem emellett a célom az volt, hogy a Tibbahnation 1 sikereit felülmúljam. Büszkén jegyzem meg a 'T1' cd-ből 3000 db kelt el, most már ingyenesen tölthető, de nagyon jól esik hogy több helyen is underground klasszikusnak csúfolják a korongot.

Tehát nem változtatnék a zenei múltamon, sok mindent kipróbáltam, sok albumot összehoztunk tehetséges előadókkal a Bloose Broavaznál és ez mind-mind egy állomása a mai Tibbah-nak, ezért egyet sem törölnék ki az emlékeimből.


Tibbah 4-ig.


Forrás: [origo]


Küszöbön a Tibbah 4., sok új névvel a listán. Míg eleinte kizárólag győri illetőségű kollégák működtek közre, addig most igen változatos vendégsereget toboroztál magad köré. Menjünk is ezen végig, kíváncsi vagyok kit, miért?

- Igen a 'T1' csak győri emszíket sorakoztatott, míg a második és harmadik már országos szintű volt, úgy mint a 4 is. Az emszík listája: Cof, Phat, Deego, Rizkay, Siska, Bankos, Dipa, Duffchy, Norba, Landi, Duffchy, Eckü, Kyd, San, Gruppen Family, Knyght Ry'DRS, Dreamerz ..... A producerek pedig: Tibbah, Pixa, Beatologic, Mr. Joeker, Jiffo.

Remélem senkit sem hagytam ki a sietségben! Nos mindegyik előadót sokoldalú művésznek tartom, és nagy megtiszteltetés, hogy együtt dolgozhatok velük és örülök, hogy egy ilyen gárda közreműködésével készíthetek albumot. Mindenképp meg kell említenem, hogy évek óta nem találtam olyan hangmérnököt, aki megközelítette volna a maszterelésről álmodott vízióimat, és most végre ez is megvalósult Pixa személyében. Csak elmondja neki az ember mit szeretne, és ő hozzáteszi a tudását és megszületik az amire gondoltam, így jó dolgozni! Lett volna még több közreműködő is az albumon, de más-más okok miatt ezek nem valósultak meg.

Miben lesz más ez a lemez, és mégis mi lehet benne majd az, ami miatt akár egy laikus, akár egy szkeptikus találhat benne majd valami magának valót?

- Őszinte!

Forrás: [origo]

Mi újság a csapatod, a Bloose Broavaz háza táján? Régebben kicsit mintha aktívabbak lettetek volna, vagy inkább ültök többet egy-egy lemezen, vagy egyáltalán helyénvaló állítás-e ez?

- Nem volt idő a munkálatokra és persze a pénz se, s ez eldöntheti egy-egy születő anyag körülményeit, de idén ez másképp lesz! Új idők indulnak a B.B. istállóban. Ezt jelezvén az eddigi anyagokat - ami nem kevés - feldobtuk ingyenes letöltésre a weboldalunkra, mivel most egy új, korszak kezdődik!

Örülök hogy ennek az első állomása a 'T4' lesz, de hamarosan jön a Dreamerz album, egy Siska EP és egy album, Jiffo albuma. Év végén érkezik a Ry'DOO 4. lemeze, jön Deego ragga/dancehall albuma és persze még vannak további tervek is. Készülőben a Bloose Broavaz DVD, a Tibbahnation 4-hez is készül majd egy DVD később, tehát új dolgokban gazdag év elé nézünk. Itt mindenképp el kell mondanom, hogy a beharangozott Connections 3 egyelőre elmarad egyéb okok miatt, de semmiképpen sem szűnt meg a Connections, mint az már elkezdett terjedni fórum körökben, csak jelenleg az előbbiekben említett produkciók
kerültek előtérbe.

Kíváncsi lennék mik azok a fontos megállók, nagyobb dolgok, amikre büszke vagy akár mint előadó, akár mint zenekészítő?

- Minden, amit csináltam eddig büszkeséggel tölt el, a maga idejében minden anyag, amihez a nevem és munkám adtam megállta a helyét, nekem ennyi elég ahhoz, hogy büszke legyek rájuk!

Mennyire követed az új arcok cuccait hazai/külföldi viszonylatban egyaránt?

- Természetesen én is követem a külföldi és magyar előadók munkásságát, persze ezt a kört leszűkítve az általam nívós anyagokra koncentrálva és igen, nyilván ezek élménye hatással van rám, de ennek ellenére úgy érzem, mindig maradtam Tibbah.

Forrás: [origo]

Felröppent anno a Ladánybene 27-el egy közös reggea/dancehall produkció készítése is.  Ez milyen fázisban van?

- Ennek kezdete volt az Oroszlán majd utána Az élet más Riddimelése volt. Most pedig egy új Lb27 track Riddimelés a Judge Day és úgy néz ki, hogy az albumra is sor kerül. Olyannyira, hogy hamarosan már mennünk kell stúdióba, elkezdeni dolgozni.

Ezzel először voltak aggályaink, mivel Rizkay-t elszólította egy külföldi munka, ami nem teszi lehetővé, hogy pár évig részt vegyen a munkákban. Nem tudtuk, hogy ebbe a projektbe belevágjunk-e, mivel ezért halasztottuk el a Connections 3 elkészítését is, ezt is el szerettük volna napolni, de az egész úgy lett megszervezve, hogy az Lb27 is most ér rá ezzel foglalkozni, és csak most állnak nyitva bizonyos ajtók. Így Rizkay egy megbeszélés alkalmával úgy döntött, hogy ezt meg kell csinálnunk nélküle, mivel lehetőség nem mindig adott, most kell megragadni és ő, ha visszajön, később csatlakozik a munkálatokhoz.

Hiphop.hu


[origo]