Főszerkesztők Fóruma: az [origo] is az alapítók között

Vágólapra másolva!
Az [origo] szerkesztősége a kezdetek óta szigorú etikai elvek és egy szerkesztőségi etikai kódex előírásait betartva működik, nem meglepő tehát, hogy nagy erőkkel vett részt egy többéves előkészítés után végül szerdán megalakult új egyesület létrehozásában. 
Vágólapra másolva!

A Főszerkesztők Fóruma nevű szakmai szervezetben a magyar sajtó meghatározó szereplői tesznek személyes vállalást arra, hogy az irányításuk alatt működő csapatok betartják a közösen elfogadott és nyilvánosságra hozott etikai irányelveket. (A dokumentum itt olvasható) Az alapítók között az [origo] szerkesztősége részéről Gazda Albert főszerkesztő és Mong Attila felelős szerkesztő neve olvasható, de a névsorban szerepel a két korábbi főszerkesztő, Nádori Péter és Weyer Balázs is, utóbbi ráadásul a Független Médiaközponttal együtt jelentős szerepet vállalt a szervezet megalakításában.

A Főszerkesztők Fóruma hivatalos közleménye szerint a magyar médiapiac meghatározó szerkesztőségeinek vezetői azért döntöttek a közös irányelvek kidolgozása mellett, mert egyetértenek abban, hogy a szakma és a közönség érdeke is, hogy legyenek olyan közös értékek, amelyeket a szerkesztőségek - platformtól, műfajtól, célközönségtől, mérettől, világnézettől, stílustól függetlenül - mindannyian osztanak, ezek az értékek pedig legyenek ismertek és számon kérhetőek. A többéves folyamat eredményeként elfogadott etikai irányelvek a lelkiismeretes újságírói munka külső és belső feltételeit írják le: többek között az elfogulatlanságot, az alaposságot, az információ megszerzésének és kezelésének szabályait, az összeférhetetlenségi tilalmakat, a szerkesztőségi tartalom és a hirdetések viszonyát.

A szervezethez csatlakozó főszerkesztők és szerkesztőségvezetők vállalják, hogy a közönségük számára elérhetővé teszik az etikai irányelvek szövegét, az irányelvek megsértésére vonatkozó panaszokat transzparensen kezelik, az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat rendszeres találkozóikon egymással is megosztják, az etikai irányelveket legalább évente felülvizsgálják, illetve megerősítik. A célok között szerepel az etika oktatásának erősítése, elterjesztése az újságíróképzésben, esettanulmányok, speciális irányelvek készítése, etikai szempontból érdekes hazai és nemzetközi esetek elemzése, az etikus újságírás gyakorlatának terjesztése, a szakmába vetett társadalmi bizalom növelése; egy későbbi esetleges önszabályozói eljárásrend kereteinek kidolgozása és etikai tanácsadás, illetve továbbképzések szervezése újságírók számára.

A szervezet egyébként nyitott, az alapítók várják mindazokat a csatlakozókat, akik elfogadják az etikai irányelveket, és vállalják annak betartását. A csatlakozni vágyók Weyer Balázsnál, a weyer kukac t-online pont hu e-mail címen jelentkezhetnek.