[origo]
Nyomtatás


2008. május 20., kedd, 17:12kedd

20
MÁJ
Színes léghajók a Balaton fölött
FESZTIVÁL SIÓFOK 10.00

Senki ne csodálkozzon, ha május 20. és 25. között mindenféle élénk színekben pompázó léghajókat lát rajzani a tó fölött: ez az évenként megrendezett Balaton-Átrepülő Nemzetközi Hőlégballon Verseny és Fieszta hete. Tavaly az időjárás nem kedvezett a légi kirándulásoknak, de idén talán ez másképp lesz. Az ötödik alkalommal megrendezett verseny nem csak a ballonosoknak szolgál programokkal, hanem a családosok és más érdeklődők is megtalálják a maguk szórakozási lehetőségét. A hatnapos verseny szombaton tetőzik: Siófokon két helyszínen (Tesco-parkoló és a Fő tér) reggel kilenctől este tízig zajlanak a programok: ügyességi rally, vásár, erőbemutatók, vetélkedők, gyermeknapi játékok, színházi előadások, koncertek - és végül este kilenckor a látványos ballonkivilágító show. A verseny az előző évekhez hasonlóan kódvadászó játékkal egészül ki, így a nézőknek is lesz miért lesni az égboltot: ha valaki le tudja olvasni a léghajó kódját, és beküldi egy sms-ben, a verseny végén sorsoláson vesz részt, ahol ő is kaphat az értékes nyereményekből.

Forrás: [origo]Bambi, Ikarus, vörös csillag: a hatvanas évek fotókon
KIÁLLÍTÁS POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET (V., Alkotmány u. 2.) 16.30

Volt olyan idő, amikor még a Lánchíd téren vörös csillag állt, az utcákon Ikarusok keringtek, a lányok Bambit ittak és Mambó magnót hallgattak a KISZ-klubdélutánokon, működött az ügető, a táncdalfesztivál volt az év eseménye, és gombamódra nőttek ki a mozik az aszfaltból. Nehéz ezt az időszakot megközelíteni annak, aki nem élt, vagy akinek már csak homályos emlékei vannak: nosztalgia vagy irtózás, hűvös történészi szemlélet? A Politikatörténeti Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum Budapest a hatvanas években című közös fotókiállítása ezekbe az évekbe visz minket vissza a fekete-fehér kópiákon megőrzött életképes segítségével. A tárlat az intézet 1968-ra emlékező rendezvénysorozata részeként év végéig látogatható hétköznapokon 16.30 és 19 óra között (vagy más, előre egyeztetett időpontban).

Forrás: [origo]
Kinek mond még valamit az, hogy Tanács körút?Tejeskávé soul: Bilal Oliver
KONCERT A38 HAJÓ (Petőfi híd budai hídfő) 20.00

A kedvenc tejeskávénk-színű, 29 éves selymes hangú fiút nem lesz nehéz megkedvelni kedden a hajón, ráadásul rapbe és dzsesszbe oltott soulja simán bejöhet a kevésbé feminin lelkületű macsóknak is. Adott egy isteni hangú srác, aki elvégezte a New York-i Zenei Konzervatórium dzsessztanszakát, bevallottan jazz-junkie, de megtanult hét nyelven operát énekelni, spannolt a keleti rapperekkel (pl. Mos Def vagy a philadelphiai, Grammy-díjas The Roots), és akinek a torkában ott van George Michael, Prince, Marvin Gaye és Nina Simone egyben. Scattelni meg legalább úgy tud, mint Ella Fitzgerald. Tehetségére Erykah Badu is lecsapott, a Mama's Gun albumon Bilal is közreműködött.

Forrás: [origo]

Debütáló lemezén, a 1st Born Second című albumon szerepelt az első kislemezslágere, a Soul Sister is, az egyik legjobb idei férfiballada, amelyhez a hiperaktív és hibázni képtelen Dr. Dre most is fülbemászó slágereket kreált (a funky Fast Lane-t és a Sally-t), az elveszett szerelemről szóló Reminisce-ben illusztris dumaládák segítik Bilalt (Mos Def és a Common), de kapunk reggae-t (Home), és önostorozó szövegeket is: "bárcsak ne én lennék néha, bárcsak tiszta lennék néha" - énekli a Sometimes című dalban. Élvezhető YouTube-os felvétel híján, ha kíváncsi vagy, hogy hangzik a srác, itt hallgasd meg.Magyar szenzáció: nézd meg, mi nyert a biennálén
KIÁLLÍTÁS ERNST MÚZEUM (VI., Nagymező u. 8.) 10.00

Tavaly a velencei biennálén volt egy installáció, amely hat barátságtalan, fekete tévénézős dobozból állt, bennük - ha vetted a fáradságot, és bementél - szomorú sorsra jutott, nyomasztó épületekről készült filmek futottak, ezekről lassan kiderült, hogy lepukkant magyarországi művházak. A kultúr. A külföldieknek nem sokat mondhatott a bővebb kultúrtörténeti magyarázat nélkül álló asszociatív videóegyveleg, pedig a kultúrházak tündöklése és bukása elmesélhetne egy történelmi (és kulturális) korszakot. Nagy meglepetésre az installáció elhozta a kétévenként megrendezett rangos kortárs képzőművészeti szemle legmagasabb nemzetközi elismerését, az Arany Oroszlán-díjat. A rossznyelvek (például: itt és itt, na meg itt) azt mondták, a zsűri a legkevésbé problematikus munkát honorálta az Európában élő öntudatos mohamedánok, faksznizó feministák és kritikus zöldek kényesebb témáival szemben. Vagy a Nyugat végre felfogta a Kelet óbudai San Marcóban és az első kerületi MOM-ban testet öltő problémáit? Ne higgy a rossznyelvekben, nézd meg magad! Most megteheted, az Ausztriában élő, magyar származású művész, Andreas Fogarasi munkái június 29-ig láthatók az Ernst Múzeumban.
Hmmm, ez érdekes, olvasnék még róla >>

Forrás: [origo]